nieuws

Winterserie (10): Terugblikken en vooruitkijken met Enno Wiertsema

Branche 850

Winterserie (10): Terugblikken en vooruitkijken met Enno Wiertsema

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zat de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar het nieuwe jaar kijken? am: maakte een rondje langs de velden. In deze aflevering is de beurt aan Enno Wiertsema directeur van branchevereniging Adfiz.

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“Ik ben vooral blij met die tientallen ondernemers die het afgelopen jaar (weer) lid zijn geworden van Adfiz. Ieder nieuw lid draagt namelijk bij aan het versterken van de vereniging. En een sterke vereniging is essentieel om goede afspraken te maken met het ministerie van Financiën, aanbieders, toezichthouders en andere stakeholders. Op deze manier werken we aan het terugbrengen van balans in de keten. Dat is goed voor de markt en daarmee zeker ook voor de klant.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Ik blijf me er over verbazen dat partijen nog steeds met droge ogen durven beweren dat er aan advies te hoge kosten verbonden zijn. Door dat als een mantra te blijven verkondigen, bewerkstelligen ze dat mensen de adviseur gaan mijden. Wat ze niet in de gaten hebben, lijkt me, is dat ze zo het financiële welzijn van de klant ondermijnen. Met als gevolg dat die klant zelf (of helemaal niet) met zijn financiële planning aan de slag gaat met alle risico’s en kosten van dien. Ik vind dat zorgwekkend. Niet voor niets dat ik daar eerder ook over heb gezegd: géén advies, dat kan pas duur uitpakken.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Dan borduur ik verder op wat ik hierboven heb gezegd: ik zou willen dat de waarde van advies breed wordt gedeeld. Dat we ophouden naar elkaar te wijzen en het elkaar moeilijk maken. Dat we werk maken van het efficiënter maken van de keten, door gebruik te maken van alle mogelijkheden die de dag van vandaag ons biedt. Zodat we ons samen, dus branchebreed, kunnen focussen op datgene waar de klant behoefte aan heeft: een specialist die hem helpt zijn financiën en risico’s te managen. Dat betekent dus ook dat de onverzekerbaarheid van bepaalde risico’s moet worden aangepakt.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“Alle adviseurs die zich dag in en dag uit tien slagen in de rondte werken om hun klanten te helpen bij het afhandelen van een schade. Of het regelen van een goede oudedagsvoorziening. Daar heb ik altijd veel bewondering voor.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken of aan te wakkeren?
“Ik wil me sterk maken voor een grote efficiencyslag in de keten. Dat adviseurs straks niet meer hoeven in te loggen op tig extranetten, maar via één portaal veilig en juist gegevens kunnen inzien en uitwisselen. Daarvoor is onderling vertrouwen nodig. En om dat vertrouwen te doen groeien, is het belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaars wensen en behoeften. Als alle partijen bereid zijn om op deze wijze in de wedstrijd te zitten, dan zie ik dat we stappen kunnen zetten in het efficiënter maken van de keten.”

Eerdere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel