nieuws

Winterserie (19): Terugblikken en vooruitkijken met Gaston Merckelbagh (NVIA)

Branche 1299

Winterserie (19): Terugblikken en vooruitkijken met Gaston Merckelbagh (NVIA)

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zat de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar 2018 kijken? am: maakte een rondje langs de velden. In deze aflevering vertelt Gaston Merckelbagh verantwoordelijk voor Commercie, PR en Marketing bij de Nederlandse Vereniging Inkomen Adviseurs (NVIA), zijn verhaal.

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“Het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst!. Het duurde maar liefst 209 dagen. Maanden van verkennen en onderhandelen, weken van speculeren en anticiperen en dagen van geruchten en uitgelekte maatregelen. Het regeerakkoord is voor de NVIA hèt hoogtepunt van 2017 omdat opnieuw wordt bevestigd dat sociale zekerheid alsmaar complexer wordt en dat de advieskansen voor specialisten enorm zijn.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Na de hausse per 1-1-2017 werd het binnen het adviesveld heel rustig. Te rustig naar onze optiek. Wachtend op het regeerakkoord, maar het leek ook of iedereen de wonden van de grote BeZaVa-hectiek zat te likken.  Een pas op de plaats is goed, maar hierdoor zijn wel degelijk kansen gemist voor werkgevers die nog geen keuze hebben gemaakt rond ZW en WGA. Wij zien dat verzekeraars ieder vanuit zijn eigen redeneert en ieder zijn eigen wiel aan het uit vinden is.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Onze wens en ambitie is dat het ledenaantal groeit naar 500 leden. Een van onze speerpunten is de belangen behartigen van de adviseurs binnen het vakgebied van inkomensverzekeringen en sociale zekerheid. Tevens is NVIA in voorbereiding om te komen tot een certificering van een hoger opleidingsniveau.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“De Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs is voor en door actieve professionals die werkzaam zijn binnen de niche van inkomens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en sociale zekerheid. Wij wensen deze adviseurs, en overigens andere specialisten in andere branches, veel advies- en groeikansen toe.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken of aan te wakkeren?
“Wij hopen dat de adviseurs zich meer en meer zullen specialiseren tot consultant integrale inzetbaarheid. Om integraal te kunnen adviseren is data nodig die zorgt voor analyses, rapportages en dashboards zodat op ieder moment inzicht gegeven kan worden in belangrijke kern- en stuurgetallen. Hoogwaardige en betrouwbare data zijn de sleutel tot hoogwaardige verzekeringsadviezen en oplossingen. Binnen de inkomensmarkt vormen ze echter tevens de achilleshiel. Dataverzameling, -kwaliteit, -traffic, -controle en -beheer staan nog in de kinderschoenen. Wij hopen dat dit onderwerp hoog op de agenda staat voor alle stakeholders, mede of juist gezien de komst van de AVG per 25 mei 2018.”

Eerdere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel