nieuws

Chris Figee (ASR): ‘Verzekeren is geen makkelijk vak’

Branche 1903

“Verzekeren is geen makkelijk vak. Het is een voortdurende uitdaging om boven alle solvabiliteitsregels te blijven staan en niet meegezogen te worden in discussies over details”, zo vertelt Chris Figee Chief Financial Officer (CFO) van ASR.

Chris Figee (ASR): ‘Verzekeren is geen makkelijk vak’

Verzekeraar ASR maakte vorig jaar heel wat mee: De verkoop van de laatste tranche aandelen door de Staat, de overname van verzekeraar Generali Nederland en vermogensbeheerder First Investments. Figee (rechts op de foto) vertelt in het blad Executive Finance dat hij trots is dat het ASR is gelukt om op eigen benen te staan.

Roadshow

Figee: “We zijn trots dat het ons gelukt is. Het is je eer te na om al te lang in staatshanden te blijven. Je krijgt er private aandeelhouders voor terug. Dat is het enige verschil. De overheid zagen we eenmaal per kwartaal waarbij we met een soort roadshow langsgingen om de cijfers voor te leggen. Eerst had je één aandeelhouder die zijn analyse deed en nu heb je een grote groep kritische aandeelhouders plus analisten. Het is wat drukker geworden.”

Lage rente

Wat betreft de lage rente en hoe ASR hier mee omgaat zegt Figee: “We kijken ernaar, accepteren het en dragen ons lot. Aan onze verzekeringskant betekent dat je het moet doorberekenen in je producten. Dan kan het zijn dat bepaalde producten met de rente van vandaag voor ons niet rendabel en voor de klant niet aantrekkelijk zijn. Er zijn pensioensoplossingen die vijf jaar geleden werkten, maar waar wij met de huidige rente verlies op maken of waar de klant een vermogen voor betaalt. Voor sommige producten zoals uitvaartverzekeringen zijn we terughoudender in nieuwe verkopen, maar kijken we wel of we andere uitvaartverzekeraars kunnen overnemen, zoals bijvoorbeeld Axent twee jaar geleden.”

Het kopen van portefeuilles als bedrijfsstrategie

De CFO van ASR vertelt verder: “Dus je gaat van het verkopen van individuele polissen naar het kopen van portefeuilles als bedrijfsstrategie. Als de rente stijgt, kan dat weer anders zijn. Je moet daar lenig in zijn. Aan de businesskant moet je je product en je strategie aanpassen, aan de beleggingskant zoeken we naar anders renderende beleggingen. Je kunt niet zoveel aan de rente doen. Je moet op zoek naar alternatieve beleggingen. We beleggen meer in Nederlandse hypotheken, we zijn meer in vastgoed gaan beleggen. Je moet oppassen dat je niet over de grens gaat in je zoektocht naar rendement. De rente is wat het is. Het dwingt je terug te gaan naar de kern van je bedrijf.”

Verzekeren is volgens Figee geen makkelijk vak. “Het is een voortdurende uitdaging om boven alle solvabiliteitsregels te blijven staan en niet meegezogen te worden in discussies over details. Ik probeer na te denken wat er nou echt gebeurt, wat is de onderliggende trend en welke besluiten moet je nemen? Daarom moet je de getallen soms even wegeleggen en dan scheelt het dat je mensen met verschillende competenties hebt”, aldus Figee.

Overnames

Wat betreft mogelijk nieuwe overnames geeft Figee aan dat dit niet ondenkbaar is: “(…) we kijken altijd naar mogelijkheden in de markt. Maar ze moeten wel aan onze strakke rendementsnormen voldoen. Er zijn heel veel kleine en middelgrote verzekeraars in Nederland. Het heeft geen zin om over namen te praten, maar je kunt wel een paar verzekeraars in Nederland noemen die mogelijk beter af zijn bij een andere eigenaar.”

Schadeverzekeraars, uitvaartverzekeraars en vermogensbeheerders

ASR-baas Jos Baeten zei in september vorig jaar dat ASR kansen ziet om kleine overnames te blijven verwezenlijken. Er wordt door ASR binnen de eigen landsgrenzen vooral gekeken naar schadeverzekeraars, uitvaartverzekeraars en vermogensbeheerders. “Abroad is for holidays,” zei Baeten destijds. Over eventuele overnames in het buitenland meldde hij: “De raad van bestuur van ASR bestaat uit mensen die veel ervaring hebben bij internationale ondernemingen en we weten dat overnames in het buitenland bijna altijd verliesgevend zijn. Alleen als er één Europese wetgeving zou zijn, en je kunt er nummer 1 verzekeraar mee worden, zou het interessant zijn.”

 

Reageer op dit artikel