nieuws

Reaal op vingers getikt voor spotje met Freek Vonk

Branche 3287

Verzekeringsmaatschappij Reaal is op de vingers getikt door Stichting Reclame Code (SRC). Aanleiding hiervoor blijkt een tv-commercial waarin bioloog Freek Vonk samen met zijn moeder en ‘een hongerige houtkever’ een woonhuisverzekering promoot.

Reaal op vingers getikt voor spotje met Freek Vonk

De commercial schetst een scenario waarin de schuur van Freek Vonk instort omdat de ontsnapte reuzen houtkever de schuur heeft ‘opgevreten’. Dit is geen probleem volgens ‘de moeder van Freek’ die ook vertelt dat het allemaal goedkomt, want Reaal regelt het allemaal. Uit artikel 4.1 van de polisvoorwaarden bij de Woonhuisverzekering van Reaal blijkt echter dat schade niet wordt vergoed wanneer deze wordt veroorzaakt door ongedierte. De stichting vindt de reclame daardoor ‘misleidend’.

Ongedierte

Reaal stelt dat inderdaad in artikel 4.1 van de polisvoorwaarden staat dat schade aan de woning ontstaan door ongedierte, schimmels en zwammen niet wordt vergoed. In de commercial is volgens de verzekeraar echter geen sprake van schade door ongedierte, maar van schade toegebracht door een huisdier. De reuzen houtkever leeft in het reclamespotje in een terrarium en heeft een naam gekregen, Ferdy.

Karikaturale reclame

Het verschil met ongedierte wordt door Reaal in het verweer verder benadrukt door de beelden waarin Freek Ferdy terugvindt op zijn bovenarm en hem na het eten een boertje laat doen. Schade toegebracht door huisdieren is gedekt met de Woonverzekering van Reaal. Er is sprake van een enigszins karikaturale reclame met een ietwat ongewoon huisdier dat past bij Freek Vonk, die bekend staat om het hebben van exotische huisdieren, aldus Reaal.

Woordvoerder Elvira Bos van Reaal vindt het oordeel van SRC ‘jammer’. Bos: “Voor ons was en is duidelijk dat dit een huisdier betreft en we hebben er eigenlijk juist heel veel leuke reacties op gekregen. We gaan niet in beroep tegen het oordeel en we zullen het spotje, hoe weten we nog niet, te zijner tijd aanpassen.”

Reageer op dit artikel