nieuws

ING en Rabo verleenden krediet aan importeurs fout graniet

Branche 662

ING en Rabobank hebben kredieten verstrekt aan in totaal drie Nederlandse importeurs die graniet inkopen uit steengroeven waar kinderarbeid is aangetoond. Dit blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer naar de financieringsrelaties van Nederlandse banken met de grootste Nederlandse partijen in de granietsector.

ING en Rabo verleenden krediet aan importeurs fout graniet

India is wereldwijd de grootste exporteur van graniet. Graniet is onder andere populair als materiaal voor keukenbladen. Eerder dit jaar bleek al dat de winning van graniet te vaak gepaard gaat met schending van fundamentele arbeidsrechten en mensenrechten, inclusief kinderarbeid. Zo is er vaak sprake van schuldslavernij, wat inhoudt dat werknemers een schuld aangaan bij de werkgever die zij via arbeid moeten terugbetalen. Door de hoge rente en extreem lage betaling is het praktisch onmogelijk hieruit nog te ontsnappen.

Klanten van ING en Rabobank

Ook Nederlandse importeurs kopen graniet uit steengroeven waar structureel misstanden plaatsvinden. De onderzoekers stellen vast dat in de toeleveranciersketen van Nederlandse natuursteenimporteurs die klant zijn van ING (Kerasom) en Rabobank (Jetstone en Michel Oprey & Beisterveld) sprake is van kinderarbeid en schuldslavernij. De Eerlijke Bankwijzer roept ING en Rabobank op om heldere, tijdgebonden afspraken te maken met hun klanten over goede arbeidsvoorwaarden en veiligheid voor werknemers en om kinderarbeid en schuldslavernij uit te bannen.

Niet acceptabel

Rabobank en ING zeggen in een reactie de aangetroffen misstanden niet acceptabel te vinden. “Dat is één van de redenen waarom we ons als bank hebben aangesloten bij bankenconvenant IMVO”, stelt een woordvoerder tegen RTL Z. Tegen dezelfde zender zegt een woordvoerder van Rabobank dat de bank wil dat klanten internationale arbeidsrechten naleven en dit ter sprake te brengen. “En als die gesprekken niet succesvol blijken, dan wordt de klantrelatie verbroken.”

Reageer op dit artikel