nieuws

Allianz: ‘Ondernemers bezorgd over groeiende concurrentie’

Branche 1032

Bijna een kwart van de ondernemers (23%) verwacht dat de concurrentie komend jaar toeneemt. Vooral bedrijven in het mkb vrezen daarvoor. Zzp’ers voorzien in mindere mate dat de concurrentie in hun vakgebied toeneemt. Dat blijkt uit de jaarlijkse ondernemersbarometer van verzekeraar Allianz. Bijna een derde van de ondernemers (31%) verwacht wel een hogere omzet de komende twee jaar.

Allianz: ‘Ondernemers bezorgd over groeiende concurrentie’

42% van de ondernemers noemt groeiende concurrentie een punt van zorg. Van de mkb’ers verwacht bijna een derde (31%) dat de concurrentie in 2018 ook daadwerkelijk zal toenemen. Zzp’ers zijn daar iets geruster over: van hen verwacht 22% het komende jaar meer concurrentie. Allianz ondervroeg voor de barometer 1.100 mkb’ers en zzp’ers.

Zorgen over vakkennis

De zorgen van ondernemers over groeiende concurrentie staan volgens de verzekeraar niet op zichzelf: 42% maakt zich zorgen over de eigen kennis van trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. Mkb’ers maken zich daar meer zorgen over dan zzp’ers. Ook blijkt dat jongere ondernemers van 18 tot 34 jaar (19%) zich veel zorgen maken over het meekomen met trends en ontwikkelen. Dit is meer dan ondernemers van 35 jaar en ouder (4%).

Hogere marges

Uit de barometer blijkt ook dat ondernemers het aantal opdrachten zien stijgen. Met name in het groot mkb worden hogere marges behaald. Onder kleine mkb’ers is dat slechts 13%. Ook de omzetverwachtingen zien er in de ogen van veel ondernemers rooskleurig uit. Bijna een derde (31%) verwacht dat zijn omzet de komende twee jaar groeit. Kleine mkb’ers (43%) zijn hier het meest zeker over.

Reageer op dit artikel