nieuws

Allianz ontwikkelt blockchain prototype voor captive verzekeringsmarkt

Branche 1100

Na APG en PGGM heeft ook Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) een blockchaintoepassing ontwikkeld. Waar pensioenuitvoerders APG en PGGM de technologie ontwikkelden voor pensioenadministratie, heeft AGCS de toepassing ontwikkeld voor een internationaal ‘captive’ verzekeringsprogramma, waaronder bijbehorende geldtransfers tussen verschillende landen.

Allianz ontwikkelt blockchain prototype voor captive verzekeringsmarkt

AGCS’ dochter Allianz Risk Transfer (ART) is de samenwerking aangegaan met Ernst&Young (EY) als blockchain consultant en digitaal agentschap Ginetta. De partijen hebben een blockchain oplossing ontwikkeld voor een captive programma van een langdurige internationale klantrelatie van ART. Voor dit prototype heeft ART tevens de krachten gebundeld met Citi Treasury and Trade Solutions die de betalingsprocessen verwerkte. De resultaten bewijzen volgens de initiatiefnemers dat blockchaintechnologie kan leiden tot een efficiëntere wijze van internationale bedrijfsmatige verzekeringstransacties.

Voorbeeld van toewijding

“We zien momenteel veel blockchain applicaties in de financiële sector en we zijn bereid de potentie van deze opwindende technologie verder te onderzoeken”, zegt Hartmut Mai, lid Raad van Bestuur bij AGCS. “Het captive blockchain prototype is een voorbeeld van onze toewijding om met nieuwe technologieën te werken en de innovatie binnen de verzekeringsindustrie te stimuleren.” Een captive verzekeringsprogramma is één van de complexere zaken op het gebied van commerciële verzekeringen. Captives zijn opgericht door multinationals die zich zelf verzekeren in plaats van verzekeringen in te kopen. Ze creëren hun eigen zelf-verzekeringsprogramma’ of ‘captives’ welke bepaalde activa en verzekeringsrisico’s van hun wereldwijde ondernemingen samenbrengen in een apart vehikel. Dit verzekeringsvehikel ontvangt premies van alle binnen het concern operationele bedrijven en betaalt wereldwijd ontstane schades uit. De captives kunnen dekking bieden in meer dan honderd landen voor soms honderden miljoenen euro’s aan verzekerde activa. Allianz werkt nauw samen met de captive eigenaar om de programma’s te administreren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Allianz’ internationale verzekeringsnetwerk over 210 landen.

Radicale procesversnelling, real-time transparantie

Het Allianz captive blockchain prototype, gebouwd op het Blockchain raamwerk Hyperledger Fabric 1.0, richt zich op twee soorten verzekeringen, beroepsaansprakelijkheid en brand, voor captive programma’s met lokale entiteiten in Verenigde Staten, China en Zwitserland. Het vertaalt primaire processtromen in de captive verzekeringscyclus naar de uitgegeven grootboek omgeving. Het verkort de tijd van startpunt naar polis, van polis naar premie en van schade naar de afwikkeling met radicale stappen. “Ons prototype laat zien dat gangbare transacties en geldtransfers tussen verzekeraars en klanten aanzienlijk kunnen worden versneld en versimpeld”, zegt Yannig Krattiger, Hoofd bij ART. “Geautomatiseerde processen vervangen de uitwisseling van duizenden e-mails en gigantische databestanden. Elk proces is transparant en kan real-time worden gevolgd. Onze klanten hebben het voordeel van toegenomen snelheid, betrouwbaarheid en controleerbaarheid.”

Ook pensioenuitvoerders zijn druk bezig met het ontwikkelen van blockchaintoepassingen. Midden oktober kwamen APG en PGGM met het nieuws naar buiten dat zij succesvol de eerste fase afgerond van een gezamenlijk experiment met een blockchaintoepassing voor pensioenadministratie. De twee pensioenuitvoeringsorganisaties hebben besloten nu verder onderzoek te doen met dit prototype

Reageer op dit artikel