nieuws

AFM’ers over hun werk: ‘Als iedereen ons fantastisch vindt, klopt er iets niet’

Branche 1559

“Wie bij een toezichthouder gaat werken, moet geen complimenten verwachten. Je doet het namelijk nooit goed.” Het is een gevleugelde uitspraak van Arthur Docters van Leeuwen, de eerste bestuursvoorzitter van de AFM (2002-2007). De huidige generatie AFM’ers denkt er net zo over, zo blijkt uit de mening van drie medewerkers die de toezichthouder aan het woord liet.

AFM’ers over hun werk: ‘Als iedereen ons fantastisch vindt, klopt er iets niet’

“Als wij ons werk als toezichthouder goed doen, blijft dit vaak op de achtergrond”, stelt Lieke Helleman, senior toezichthouder Retailbeleggen bij de AFM. De toezichthouder plaatste drie visies op toezicht van medewerkers op haar site. Helleman vervolgt: “Als er wat misgaat, hoort de wereld het wél en vinden mensen er ineens wat van. In die zin klopt de stelling. Wat overigens niet betekent dat ik geen voldoening haal uit mijn werk: iedere consument die je beschermt is er een.”

Te streng toezicht

Ook wat Danny van Dijk, senior toezichthouder Expertisecentrum AFM, betreft, klopt de uitspraak van Docters van Leeuwen nog altijd. “Bij te streng toezicht krijg je het verwijt dat je alle innovatie en ondernemerschap doodslaat. Als je de teugels wat meer laat vieren, worden incidenten je aangerekend.”

Goede verhalen nodig

Veel de acties die de AFM doet zijn volgens Van Dijk onzichtbaar. “Denk aan de intensieve een-op-een-gesprekken die we voeren met marktpartijen om zo gedrag te beïnvloeden. Het blijft lastig om onze effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken. Daarom hebben we goede verhalen nodig. Over waarom we doen wat we doen, wat het oplevert op termijn en wie we daar in het nu mee helpen.”

Verschillende belangen

Wat Ruud de Hollander, hoofd Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving, betreft, is het ook niet de bedoeling om het iedereen naar de zin te maken. “In ons werk heb je met zoveel verschillende belangen te maken, dat je het per definitie nooit voor iedereen goed doet. Sterker nog: als iedereen ons fantastisch vindt, dan klopt er iets niet.”

Reageer op dit artikel