nieuws

Achmea start als eerste met verzekeren zelfrijdende auto

Branche 1826

Centraal Beheer gaat zelfrijdende elektrische (deel)auto’s verzekeren. Moederbedrijf Achmea heeft hiervoor een deal gesloten met de Eindhovense scale-up Amber. De verzekeraar wil op deze manier inspelen op de toekomst, waarin waarschijnlijk steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering.

Achmea start als eerste met verzekeren zelfrijdende auto

“Wij kunnen en willen nu niet afwachten”, zo verklaart Achmea-bestuurslid Robert Otto. “Onze klanten kunnen ervan uitgaan dat hun zelfrijdende auto straks ook gewoon goed verzekerd is.” Ook zegt hij:  “De huidige data op basis waarvan we de premies berekenen zijn straks deels niet meer relevant. In de toekomst werken we niet meer met statistische data (schadehistorie), maar met realtime data.”

2021

Achmea is met zo’n 2,3 miljoen autoverzekeringen naar eigen zeggen de grootste autoverzekeraar van Nederland. Amber beheert op dit moment nog enkele tientallen elektrische BMW i3’s, die als deelauto’s worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. De onderneming wil volgend jaar beginnen met het testen van zelfrijdende auto’s op afgesloten stukken weg. De scale-up wil vanaf 2021 zelfrijdende wagens gaan maken die mensen kunnen boeken om tijdelijk te gebruiken.

Realtime data

De zelfrijdende auto’s van Amber die Centraal Beheer gaat verzekeren, verplaatsen zich autonoom zonder een bestuurder die corrigerend optreedt. De software in deze auto’s kan aan de hand van realtime data voorspellen op welke tijdstippen en locaties de vraag naar deelauto’s groot is. Op die manier zorgt Amber ervoor dat de deelauto’s altijd staan waar ze moeten staan.

Reageer op dit artikel