nieuws

Staat verkoopt laatste aandelen ASR

Branche 937

Op de dag van de overname van Generali Nederland door ASR kondigt de Nederlandse staat aan de laatste aandelen ASR in de verkoop te doen. Na afronding van de transactie is ASR daarmee definitief staatsbedrijf af. De verzekeraar kondigde aan 3 miljoen van de ruim 30 miljoen aandelen zelf te gaan kopen.

Staat verkoopt laatste aandelen ASR

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte de verkoop van de resterende 30.150.500 aandelen ASR bekend aan het eind van de dag die begon met het nieuws dat de verzekeraar Generali Nederland overneemt. Met die transactie versterkt ASR de derde positie op de schade- en levenmarkt.

Geleidelijk afgebouwd

De staat heeft nu nog een belang van ruim 20% in ASR. Dat belang is een overblijfsel van de nationalisatie van Fortis, waar ASR uit voortkomt, in oktober 2008.

De Nederlandse overheid was altijd al voornemens het belang in ASR geleidelijk af te bouwen. De stichting NLFI, die namens de staat het aandelenpakket beheert, deed afgelopen jaar al drie keer eerder aandelen van de hand. In juni werden bijvoorbeeld nog 25 miljoen aandelen geplaatst, waardoor het belang afnam van een kleine 37 tot iets meer dan 20%.

Aandeleninkoop uit eigen middelen

ASR laat weten zelf 3 miljoen van de in totaal ruim 30 miljoen aangeboden aandelen in te kopen. De geplande aandeleninkoop wordt gefinancierd uit eigen middelen en heeft volgens de verzekeraar een beperkte invloed op de solvabiliteitsratio. Het voornemen past in de strategie om aandeelhouderswaarde te creëren en terug te laten vloeien aan investeerders.

Hoeveel de verkoop de Nederlandse schatkist oplevert, is nog niet bekend. Die hangt onder meer af van de interesse van beleggers in de aangeboden aandelen.

Reageer op dit artikel