nieuws

Mosman (Generali): ‘ASR is voor ons het beste alternatief’

Branche 4986

Mosman (Generali): ‘ASR is voor ons het beste alternatief’

Een einde van een tijdperk, noemt Generali Nederland-CEO Annette Mosman de overname van haar bedrijf door ASR. Een onvermijdelijk stap volgens haar, nadat het moederbedrijf niet meer besloot in Generali Nederland te investeren. Bang dat het verdwijnen van Generali tekenend is voor de positie van alle kleine en middelgrote verzekeraars in Nederland is ze niet. “Ik geloof nog steeds heel erg dat daar ruimte voor is.”

Volgens bestuursvoorzitter Annette Mosman passen Generali Nederland en ASR goed bij elkaar. “In de gesprekken zag ik veel overeenkomsten. We hebben allebei een hands-onmentaliteit, er is een cultuur van doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg”, zegt ze tegen am:web.

Hoe kijk je verder aan tegen de overname door ASR?
“Positief, maar wel met een dubbel gevoel. Het is een einde van een tijdperk. Generali Nederland en de rechtsvoorgangers zijn vanaf 1870 actief geweest in Nederland. Maar ik realiseer me ook dat je een kapitaalkrachtige partij achter je moet hebben. Ik vind het fijn dat dat ASR is geworden.”

Was dit onvermijdelijk?
“Het was een gevolg van het besluit van Generali Group om zich terug te trekken uit 12 tot 15 markten. De groep wil alleen aanwezig zijn waar ze een groot marktaandeel kan houden, waar de winstgevendheid geborgd is. Als je aandeelhouder niet meer in je investeert en je wilt zelf wel doorgroeien, moet je op zoek naar de beste alternatieven. Dat is ASR voor ons. Ik ben blij dat we niet in handen komen van een private-equitypartij, maar van een verzekeraar die wil groeien in de markt. Daardoor kunnen we stabiliteit bieden voor onze klanten, onze distributeurs en vooral ook onze medewerkers.”

Betekent dit dat er geen ruimte is voor kleinere verzekeraars in Nederland?
“Ik geloof nog steeds sterk in kleine en middelgrote partijen. De consument wil kunnen kiezen. Ik denk echt dat er wel ruimte is voor kleinere partijen met een ander niveau van service. Bij ons zit ook weer groei in premies en ook onze winstgevendheid neemt toe. In schade en niet-complexe levenproducten zullen meer kansen zitten dan in pensioen. Ook binnen het bestuur van het Verbond van Verzekeraars maak ik me hard voor kleinere partijen. Ik zou het echt erg vinden als die er niet meer zijn.”

Het merk Generali verdwijnt in Nederland. Vind je dat jammer, heb je nog geprobeerd dat te behouden?
“Daar geldt hetzelfde dubbele gevoel, maar ik begrijp ook dat het zo werkt. En voor onze klanten maakt het niet uit of er een label Generali of een label ASR op zit. Als we maar dezelfde service blijven leveren.”

Zorgt dit besluit ook voor rust na een rumoerige periode?
“Ik ben heel blij dat ik eindelijk open kan zijn. Omdat Generali en ASR beursgenoteerde bedrijven zijn, gelden er hoge eisen voor non-disclosure. Gelukkig kunnen we nu alles zeggen. Vanaf vanochtend vroeg heb ik in bijeenkomsten met medewerkers de overname toegelicht en vragen beantwoord.

We weten nu wat de toekomst wordt, met wie we verder gaan. Tegelijkertijd komt er ook nog onzekerheid aan. We gaan naar Utrecht, wat betekent dat voor ons? De basis is weer stabiel, maar medewerkers zullen nog wel onzekerheid hebben over hun toekomst.”

Wat gaat er voor jezelf veranderen?
“Tot de closing blijf ik met mijn mededirectieleden statutair verantwoordelijk. Door de context zal het natuurlijk wel anders zijn. We gaan beide bedrijven voorbereiden op de integratie, kijken hoe we alles in elkaar kunnen schuiven.”

Welke rol zie je weggelegd binnen het nieuwe bedrijf?
“Voor mij geldt hetzelfde als voor alle andere medewerkers. Dat moet komende maanden duidelijk worden. Ik ben blij dat we in goed contact zijn met de ondernemingsraad. Verder moeten we afwachten.”

Reageer op dit artikel