nieuws

Cisco Barão: Meer overnames in intermediaire markt op til

Branche 5310

Cisco Barão: Meer overnames in intermediaire markt op til

Cisco Barão, makelaar en taxateur van assurantieondernemingen, verwacht de komende tijd meer transacties de intermediaire markt zoals de overname van Meeùs. Dit stelt Barão in een interview in am: 34. Volgens de makelaar zal de consolidatie zich echter met name in het middensegment van de markt voortzetten.

In het interview stelt Barão op basis van de recente overname van UMG door Aon meer grote transacties te verwachten. “Ja, ook al omdat er tijdens de UMG-deal ook belangstelling van buitenlandse partijen was, zoals eerder ook door Voogd & Voogd Rothschild als nieuwe investeerder werd aangetrokken. De komende jaren zullen we denk ik ook vaker zien dat niet-traditionele assurantiepartijen zich toch op het Nederlandse speelveld gaan richten.”

Uiteenlopende motieven

De kopers en verkopers hanteren volgens de makelaar uiteenlopende motieven om een transacties te overwegen.“Standaard hoor ik nog vaak dat kantoren bereid zijn om te verkopen als ze een factor 2,5 tot 3 maal de doorlopende provisie krijgen, dat ze anders niet per se hoeven te verkopen en dat er in ieder geval nog voldoende uit de portefeuille valt te halen. Maar als je er nuchter naar kijkt is de omslag naar schaalgrootte in volle gang. Je euro levert geen cent rente op als je hem op bank laat staan, terwijl een portefeuille juist rendeert als hij groter is en je handelingen vaker verricht. Voor de toptienspelers speelt mee dat ze ten opzichte van verzekeraars een tegenwicht willen vormen.”

Verdere consolidatie

Barão meent dat een verdere consolidatie in de markt onontkoombaar is. “Ik geloof in groot, zowel in partijen die zelf groeien als in partijen die groeien door samenwerking op te zoeken. Ik geloof daarnaast steeds minder in specialisatie als antwoord op alle uitdagingen, maar wel in hyperspecialisatie. In het laatste geval zoek je als specialist de samenwerking met andere specialisten zodat je weer dezelfde schaalvoordelen geniet. Met name in het middensegment van het intermediair zie je de consolidatie zich voortzetten. Met name door het wegvallen van de afsluitprovisie komen veel bedrijven erachter dat ze niet meer een grote dure organisatie aan kunnen houden. Er is toch – als je beschikt over een laptop, een gsm en een auto – nog steeds een goede boterham te verdienen met een assurantieportefeuille. Als je je maar toelegt op waar je kracht zit: het adviseren van klanten en alle andere zaken uitbesteedt.”

Lees het complete interview met Cisco Barão in am:34.

Reageer op dit artikel