nieuws

Analyse: ASR versterkt derde plaats in schade- en levenbedrijf

Branche 4807

De overname van middelgrote verzekeraar Generali levert ASR niet direct een grote stijging in marktaandeel op: het concern groeit qua premieomzet naar € 4,2 mld, oftewel een marktaandeel van 15,7% in de markt voor schade- en levensverzekeringen. Generali draagt daaraan € 379 mln (1,4%) bij. ASR maakt met name een sprong in de markt voor transportverzekeringen.

Analyse: ASR versterkt derde plaats in schade- en levenbedrijf

De verhoudingen tussen de grote vijf verzekeringsconcerns (ziektekostenverzekeringen buiten beschouwing gelaten) veranderen niet met de overname. Op basis van de 2016-cijfers is de combinatie NN-Delta Lloyd de grootste met zo’n € 6,8 miljard aan premie-inkomen, gevolgd door Achmea ( € 5,1 mld). ASR versterkt de derde positie met een omzet van € 4,2 mld. Aegon (€ 2,6 mld) en Vivat (€ 2,5 mld) completeren de top 5. In de totale verzekeringsmarkt, waar de zorgconcerns domineren, blijft ASR zesde.

Schade

In Schade en Zorg is Generali ongeveer tienmaal zo klein als ASR: de premieomzet in Diemen komt op € 275 mln, tegen € 2.455 mln voor ASR. Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van 4,9%. Zonder het ziektekostenbedrijf (waarin reuzen als VGZ en CZ met miljardenomzetten domineren) mee te rekenen, komen ASR en Generali gezamenlijk tot 16%: ASR heeft € 1.840 mln brutopremie (14%) en Generali € 275 mln (2%). Daarmee is ASR in Schade het derde verzekeringsconcern, achter Achmea (24%) en NN/Delta Lloyd (19%). Zonder Delta Lloyd heeft NN overigens een marktaandeel van 10%.

In Transport maakt ASR de grootste sprong: inclusief Generali gaat het marktaandeel van 7% naar 12%, goed voor de derde positie achter Delta Lloyd-NN (23%) en HDI-Gerling (16%). Daarmee worden Achmea, Reaal (beide 10%) en TVM (9%) gepasseerd.

De overname versterkt daarnaast de positie van ASR in autoverzekeringen: achter Achmea, dat ruim een kwart van de markt in handen heeft, bezette het concern vorig jaar de tweede plek met 12%. NN en Delta Lloyd komen samen tot 17%, maar Generali vertegenwoordigt nog eens 4% van de markt. ASR zit daardoor de nieuwe oranjeblauwe combinatie weer op de hielen met 16%.

Generali heeft daarnaast nog een portefeuille van € 58 mln in brandverzekeringen. Dat levert ASR 2% extra marktaandeel op, waarmee het totaal op 12% komt, ver achter Achmea en NN-Delta Lloyd (beide 28%).

Leven

In levensverzekeringen is de omvang van Generali met € 104 mln premieomzet bescheiden te noemen. ASR, zelf goed voor ruim € 2 mld omzet, voegt door de overname een procentje toe aan het marktaandeel en komt in Leven op 15% marktaandeel. Daarmee wordt ASR een fractie groter dan Aegon (15%), maar het gat met de combinatie NN-Delta Lloyd is groot: die heeft 28% van de levenmarkt in handen. Kijken we alleen naar de omzetcijfers van NN, dan is het verschil veel kleiner: de marktleider komt dan op 17% uit.

Marktaandelen verzekeraars (zonder Zorg)
1. NN/Delta Lloyd 25,4%
2. Achmea 18,8%
3. ASR/Generali 15,7%
4. Aegon 9,5%
5. Vivat 9,3%
(bron: DNB)

Reageer op dit artikel