nieuws

Zomerserie (21) – Ron van Oijen (Vivat): ‘NN/Delta Lloyd is startschot voor meer overnames’

Branche 4009

Zomerserie (21) – Ron van Oijen (Vivat): ‘NN/Delta Lloyd is startschot voor meer overnames’
Nederland, Amstelveen,03-03-2016 RvO, Vivat Foto: Maartje Geels/FirmaFoto

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Bestuursvoorzitter Ron van Oijen van Vivat verwacht komend halfjaar meer consolidatie en samenwerkingen. “Vergeleken met grotere markten zijn er in Nederland veel meer verzekeraars en dat is niet efficiënt.”

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
“Ik ben trots op de stappen die we met Vivat hebben gezet op het gebied van innovatie. We hebben inmiddels een samenwerking met 100 start-ups en onze medewerkers raken ook erg enthousiast van de start-up mentality die we daarmee binnenboord hebben gehaald. Zo zijn er bijvoorbeeld al 40 collega’s die een innovatiemasterclass succesvol hebben afgerond en hun inzichten en ideeën nu in de praktijk brengen. Daarnaast hebben we onze relatie met het intermediair uitgebouwd en verder verstevigd. Investeren in deze relatie vind ik van groot belang. Ik wil daar zelf meer bij betrokken zijn.”

Waar ben je privé trots op?
“Dat mijn jongste zoon, die nog nooit in Nederland heeft gewoond, zich zo snel heeft aangepast en Nederland fantastisch vindt.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“De overname van Delta Lloyd door NN Group was voor mij hét nieuws in de branche van het eerste halfjaar. Consolidatie is belangrijk in deze markt en met deze overname is het startschot gegeven voor meer overnames en samenwerkingen.”
Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Het werk gaat gewoon door, maar niet in dezelfde frequentie als buiten de vakantie. Vorig jaar merkte ik al dat Nederland bijna stil ligt tijdens de grote vakantie. Dus dat geeft al automatisch ruimte om te relaxen. Het biedt in ieder geval beslist de tijd om in deze luwte nieuwe dingen te bedenken.”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“Door het vele reizen was ik al handig in het opzoeken van Wifi-spots, dus voor mij verandert er niets. Ik kijk elke ochtend en avond mijn e-mails, lees de kranten en tussendoor heb ik vakantie. Dat doe ik al jaren zo en dat werkt perfect. Ik ben niet zo van lange vakanties en niets doen. Ik pak mijn momenten en geniet ervan.”

Wat zijn je verwachtingen voor de verzekeringsbranche, wat worden de komende maanden de issues?
“Ik verwacht meer consolidatie en samenwerkingen. Vergeleken met grotere markten zijn er in Nederland veel meer verzekeraars en dat is niet efficiënt. Ook verwacht ik dat de hele verzekeringsbranche meer aan innovatie gaat doen, ook het intermediair. Niet per se nieuwe producten, maar vooral op het gebied van efficiënter werken, optimalisatie van processen en nieuwe concepten.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“We gaan door op de ingeslagen weg. We richten ons op drie kernpunten: customer centricity, groei en kosten. Daarnaast blijven we investeren in de capaciteiten, kennis en kunde van onze medewerkers. Bijvoorbeeld dankzij de samenwerking met RSM (Erasmus Universiteit) en Amsterdam Business School (UVA) op het gebied van data science en digital business.”

Wat hoop je dat Vivat bereikt in de tweede helft?
“Tijdens de Innovation Days heb ik aangegeven dat Vivat voor het eind van het jaar tot de top 5 van meest innovatieve verzekeraars moet horen. We willen dat Vivat een leidende rol inneemt in de digitale verzekeringsmarkt en onze relatie met het intermediair verder verstevigt. Dat willen we bereiken door nieuwe productconcepten te introduceren, het Vivat Innovation Center te lanceren en het schadebedrijf te groeien en te verbeteren.”

Tot slot: heb je nog persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“Iedereen binnen Vivat overtuigen dat innovatie en data de belangrijkste elementen zijn om te overleven in de toekomst. En iedereen de mogelijkheid geven om daar een opleiding voor te volgen en vervolgens toe te passen. Privé is de doelstelling altijd om te genieten van de dingen die ik doe. Dat maakt het werk ook zo leuk.”

Lees ook eerdere afleveringen van de zomerserie.

Reageer op dit artikel