nieuws

Lard Friese: ‘We kijken niet of iemand uit NN- of Delta Lloyd-familie komt’

Branche 2615

Lard Friese: ‘We kijken niet of iemand uit NN- of Delta Lloyd-familie komt’

Wat krijg je als je oranje (NN) en blauw (Delta Lloyd) mengt? “Oranje”, zegt Lard Friese met stelligheid. Op de dag dat het fusiebedrijf de eerste gezamenlijke kwartaalcijfers publiceerde, blikt de CEO van NN Group vooruit op het integratietraject. Een meerjarenproces waarvoor Friese geen einddatum noemt. Op managementniveau is de nieuwe organisatie al gevormd, voor de rest van het bedrijf komt in november meer duidelijkheid. Volgens hem zijn medewerkers “vol verwachting”, hangt er een “constructieve sfeer”, maar zijn er ook “nog veel vragen om duidelijkheid”.

Sterken de halfjaarcijfers u in de gedachte dat de fusie een goede zet is geweest of komt die conclusie nog te vroeg?
“Vanaf het begin staart de logica van deze acquisitie je in je gezicht, we hebben dus steeds veel vertrouwen gehad. Integratie van NN en Delta Lloyd is een hoop werk. De cijfers zijn goed en de bijdrage van Delta Lloyd is heel goed, dat stemt zeker tevreden.”

Hoe gaat het toekomstige bedrijf eruitzien? Met andere woorden: wat krijg je als je oranje en blauw mengt?
Stellig: “Oranje. We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat in de loop van 2018 het merk Delta Lloyd verdwijnt. Dat is pijnlijk, maar we hebben het direct gezegd, omdat je anders speculaties krijgt. Maar het integreren van twee bedrijven is meer dan een merk. Het gaat erom twee culturen te combineren. Ik heb altijd veel bewondering gehad voor de commerciële flair en slagkracht van Delta Lloyd. De kracht van NN is de soliditeit en ambachtelijkheid in het verzekeringsvak. Die kwaliteiten moeten we goed mengen, waarbij we gebruikmaken van de expertise van onze mensen en schaalvoordelen creëren.”

Wat worden komende tijd belangrijke momenten in het integratietraject?
“Het belangrijkste moment is al geweest: het afronden van de acquisitie. Bovendien hebben we het invullen van de managementfuncties achter de rug. Daarbij hebben we ons overigens echt laten leiden door wie het best past op welke plek. We kijken niet uit welke familie iemand komt. De managementteams zijn nu druk bezig integratieplannen te maken. Die moeten eind november af zijn. Op onze Capital Markets Day op 30 november komen veel aandeelhouders, investeerders en analisten naar Nederland. Zij krijgen dan de toekomst van NN te zien.”

Is al duidelijk hoe het tijdspad daarna eruit ziet?
“Veel functionele teams vallen nu al veelal samen, maar de integratie zal een meerjarenproces zijn. Het tijdspad zal per eenheid verschillen. We verwachten nu bijvoorbeeld dat het makkelijker wordt om vermogensbeheer en de bank samen te voegen dan de schade- en levensverzekeringsmaatschappijen. Dat heeft onder andere te maken met automatisering en systemen.”

Hoe zou u de sfeer in het bedrijf omschrijven?
“Vol verwachting. De basishouding is heel constructief, men ziet de logica van deze stap. Uiteraard krijgen we ook veel vragen van medewerkers. Ze willen weten wat er gaat gebeuren, willen duidelijkheid voor henzelf. Dat begrijp ik en we nemen die vragen ook heel serieus.”

Wat zegt u tegen die mensen? Wanneer kunt u duidelijkheid bieden?
“We gaan geen beloftes doen over tijdstippen die we niet kunnen waarmaken. Dit is een complex proces waar veel aspecten meespelen. We communiceren daarom ook eerlijk over alle onzekerheden die er zijn. Zodra er iets bekend is, delen we dat. Zo krijgen we de mensen mee, samen bouwen we het bedrijf.”

Speelt het huisvestingsvraagstuk een rol bij de plannen die nu gemaakt worden?
“Uiteraard. Het hoofdkantoor was, is en blijft in Den Haag. Dat staat vast. Verder hebben we bekendgemaakt dat NN België verhuist van Zaventem naar het centrum van Brussel, naar het pand waar nu Delta Lloyd zit. Wat er verder gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.”

Wanneer is het moment dat niemand het meer over twee bedrijven heeft?
“Technisch is dat nu al het geval, maar verder zal het geleidelijk gaan. Nu is integratie een hot topic, maar langzamerhand groeien we naar een situatie dat je je ineens realiseert dat je het niet meer over twee bedrijven hebt.”

Reageer op dit artikel