nieuws

Lakeman sommeert ledenraad Koninklijke Facultatieve voorzitter Keizer weg te sturen

Branche 2574

Lakeman sommeert ledenraad Koninklijke Facultatieve voorzitter Keizer weg te sturen

Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) roept in een open brief aan de ledenraad van de Koninklijke Vereniging van Facultatieve Crematie op om voorzitter Henry Keizer weg te sturen. De benoeming van Keizer tot bestuurslid in november 2016 zou in strijd zijn geweest met de statuten.

Keizer, oud-VVD-voorzitter, kwam in opspraak omdat hij het Haagse uitvaartbedrijf Facultatieve in 2012 voor een bedrag ruim onder de marktwaarde zou hebben gekocht. Het geld dat hij voor die transactie gebruikte zou bovendien hebben toebehoord aan de Koninklijke Vereniging van Facultatieve Crematie. Financieel activist Pieter Lakeman deed eerder dit jaar al aangifte tegen Keizer wegens oplichting. Dat leidde ertoe dat hij het voorzitterschap van de VVD neerlegde.

Bewust statuten overtreden

In een brief aan de ledenraad van de Koninklijke Vereniging van Facultatieve Crematie dringt Lakeman nu aan op het ontslag van voorzitter Keizer, die in november 2016 in die functie werd benoemd. “Met de benoeming van de heer Keizer tot bestuursvoorzitter heeft de ledenraad de statuten bewust overtreden. Naar de beweegredenen van ieder lid van uw raad kan slechts gegist worden. Door de benoeming pas 2,5 maand later, 30 januari 2017, aan de KvK te melden is overigens ook de wet overtreden”, schrijft hij. Een van de vijf geadresseerden uit de ledenraad is VVD-politicus Loek Hermans.

6 september uit functie

Volgens de statuten van de vereniging waaruit Lakeman citeert, is een bestuursfunctie “niet verenigbaar met een leidende en/of bezoldigde positie in een niet met een vereniging verbonden instelling of onderneming, die zich in hoofdzaak met het verzorgen van uitvaarten en/of met het verzekeren van kosten daarvan bezighoudt”. Keizer geeft sinds 2013 leiding aan uitvaartbedrijf de Facultatieve Groep uit Den Haag. Begin 2013 verkocht hij de verzekeringstak van de Facultatieve aan ASR.

Lakeman sommeert de leden van de ledenraad om Keizer uiterlijk woensdag 6 september uit zijn functie te ontheffen. Hij doet dat verzoek mede namens zes leden van de vereniging.

Reageer op dit artikel