nieuws

Coen Mom (Unirobe Meeùs Groep): ‘We worden er alleen maar beter van’

Branche 7644

Coen Mom (Unirobe Meeùs Groep): ‘We worden er alleen maar beter van’

Hij is gisteren de hele dag druk geweest met het informeren van medewerkers en klanten. Gisteravond laat logde hij in op een speciaal live-feed webinar waar medewerkers die overdag niet aanwezig konden zijn digitaal vragen konden stellen. De rest van de week zal hij daar ook druk mee zijn. Voor nu is CEO Coen Mom van Unirobe Meeùs Groep (UMG) vooral heel positief en blij met het nieuws dat hij gisterochtend aan iedereen kon vertellen: Aegon heeft Unirobe Meeùs Groep aan Aon Groep Nederland verkocht voor € 295 miljoen. “Unirobe Meeùs Groep zal er alleen maar beter door worden”, zegt Mom.

Al jaren spraken kenners van geruchten over een mogelijke verkoop. Gisteren was het dan zover en kwam het nieuws naar buiten. Aegon verkoopt Unirobe Meeùs Groep (UMG), een onafhankelijke onderneming voor financieel advies, aan Aon Groep Nederland voor € 295 miljoen. Naar verwachting wordt de verkoop in het vierde kwartaal van 2017 afgerond.

UMG vormt na Rabobank en Aon het derde intermediairbedrijf in Nederland, met als grootste onderdelen de Meeùs Groep (omzet 2015 ca. €115 miljoen) en IAK (€54 miljoen). De groep bestaat uit 25 vestigingen, waar een kleine 1.400 mensen werken. Het klantenbestand telt 580.000 particuliere en 74.000 zakelijke relaties.

Hoe is het met je?
“Goed. Toen ik vanochtend opstond dacht ik ‘wat een tijd’; aan de ene kant was ik emotioneel maar aan de andere kant ook heel optimistisch. UMG heeft de laatste tien jaar veel neergezet en ik ben heel trots op datgene wat we samen hebben bereikt. Toen ik bij UMG begon was het niet echt een winstgevend bedrijf en dat is het nu wel. We worden gezien als een gewaardeerd tussenpersoon en de klanten waarderen ons, ook daar ben ik trots op. Alles wordt anders, op vele vlakken, en dat is een uitdaging.”

Is dit de grootste verkoop van een intermediaire speler in de Nederlandse markt?
“Volgens mij wel. € 295 miljoen is heel veel geld. In de 25 jaar dat ik actief ben in deze branche heb ik dat op de Nederlandse markt nog niet gezien. We waarderen het bedrag enorm. ”

Hoe is het nieuws gevallen gisteren en hoe was de sfeer onder de medewerkers?
“Het ging volgens mij best goed. Het was een ontzettend drukke dag en dat zal deze hele week nog blijven. Voordat het nieuws naar buiten ging, ontvingen de medewerkers eerst een e-mail om het alvast aan te kondigen. We hebben de medewerkers daarna in groepen geïnformeerd. Daarnaast zijn de belangrijkste klanten gebeld. De sfeer was prettig en volgens mij is het nieuws goed geland. Aon is een goede en toonaangevende partij met internationale allure en belangrijke kwaliteiten. De medewerkers snappen de stap en ik heb goede reacties ontvangen.”

Wat zal er gaan veranderen?
“De weg naar boven en naar tevredenheid hadden we al gevonden. We kunnen veel leren van Aon. Alles zal breder worden. Bredere klantgroepen, meer specialisaties, meer verdieping en dieptekennis. We zullen steeds meer richting preventie en risicobeheersing gaan. Uiteindelijk worden we er beter van want we zullen er een nog betere tussenpersoon door worden.”

Zullen er personele consequenties volgen?
“Nee voor zover ik weet niet. We worden overgenomen maar de contracten blijven gewoon bestaan.”

Jullie gaan van verzekeraar naar makelaar, past dat beter qua bloedgroep?
“Aon is een onafhankelijke broker en volgens mij passen we daar goed. We zullen met deze groep meer gaan samenwerken dan met Aegon. Aegon was onze aandeelhouder en stond los van de organisatie. De grootste uitdaging bij iedere overname zal de integratie zijn en daarvoor komt ook een integratieteam. Die zal bestaan uit mij en Marc van Nuland, directielid bij Aon. Het is belangrijk dat klanten en medewerkers niet tekortkomen en niet tussen wal en schip belanden. We gaan eerst een plan maken en daar zullen we de komende maanden mee bezig zijn. Voor die integratie nemen we echt de tijd, dat hebben we ook afgesproken met Aon.”

Die geruchten zijn er heel lang geweest, hoe zijn jullie daarmee omgegaan en waren er andere partijen die interesse hadden?
“Er is nooit eerder sprake geweest van een mogelijke verkoop. Die geruchten klopten niet en daar zijn we ook nooit op ingegaan. Ik weet ook niet of er andere partijen interesse hadden. Aegon is daar altijd mee bezig geweest. Wat ik wel weet is dat dit proces met Aon een paar maanden geduurd heeft.”

Als de solvabiliteit van Aegon op orde was, zou UMG dan zijn verkocht?
“Dat weet ik niet, dat zou je aan Aegon moeten vragen. Het zal hebben meegespeeld maar wij als UMG weten dat niet.”

Heb je gisteren nog met een schuin oog naar de beurskoers van Aegon gekeken?
“Nee eigenlijk niet, daar was ik de hele dag te druk voor om heel eerlijk te zijn.”

Reageer op dit artikel