nieuws

Meer dan 8 van de 10 nieuwe PE-examens leveren een voldoende op

Branche 775

De eerste examens in de nieuwe PE-periode, april tot en met juni 2017, hebben een slagingspercentage van 82,7%. Dat is fors hoger dan bij de PE-plusexamens die financieel adviseurs in de periode tot 31 december 2016 moesten afleggen. Daar lag het succes op 66,2%.

Meer dan 8 van de 10 nieuwe PE-examens leveren een voldoende op

De nieuwe PE-periode is de eerste na een luwte in de eerste drie maanden van 2017. De PE-plusperiode was toen afgesloten en er konden nog geen nieuwe PE-examens worden gemaakt. Volgens het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) werden in april, mei en juni van dit jaar 1.743 PE-examens afgelegd. Dat is ongeveer een tiende van het aantal examens dat volgens CDFD-berekeningen tot 1 april 2019, het einde van deze PE-periode, moet worden afgelegd als iedereen zijn huidige beroepskwalificatie wil behouden.

PE Inkomen moeilijkst

PE Zorgverzekeringen was afgelopen drie maanden het makkelijkst: 94,0% van de afgenomen examens resulteerden in een voldoende. De meeste moeite hadden adviseurs met PE Inkomen. Het slagingspercentage van die module lag op 64,5%. Tot nu toe werden de meeste examens voor PE Schade zakelijk afgelegd: 619 toetsen (slagingspercentage 91,8%). Op afstand volgt PE Hypothecair krediet: 310 examens (66,8% voldoende).

Initiële examens: 58,1%

In het tweede kwartaal van 2017 werden bovendien 10.749 initiële Wft-examens afgelegd. In 58,1% van de gevallen leverden die toetsen de kandidaat een voldoende op. Dat slagingspercentage is vrijwel gelijk aan de eerste drie maanden van dit jaar en ook aan die in de periode voor 2017. Bij de initiële examens was Hypothecair Krediet een struikelblok: 43,0% van de examens werd afgesloten met een voldoende. Initieel Basis had het hoogste slaagcijfer: 72,0%

Overigens ligt het percentage geslaagde kandidaten hoger. Het CDFD publiceert alleen de slagingspercentage van de examens. In die cijfers zitten ook herkansingen.

Reageer op dit artikel