nieuws

Kamervragen over ‘problemen bij Anbang’ en gevolgen voor Vivat-polishouders

Branche 2194

Kamervragen over ‘problemen bij Anbang’ en gevolgen voor Vivat-polishouders

Kamerleden Omtzigt en Ronnes (beiden CDA) hebben demissionair staatssecretaris van Sociale zaken Klijnsma en demissionair minister van Financiën Dijsselbloem vragen gesteld over problemen bij het Chinese verzekeringsconcern Anbang, moeder van Vivat Verzekeringen, en de mogelijke gevolgen daarvan voor de Vivat-polishouders.

Vorige maand werd bekend dat topman Wu Xiaohui van de Chinese verzekeraar Anbang vanwege ‘persoonlijke redenen’ tijdelijk zijn functie niet kon uitvoeren. Wu zou zijn opgepakt door de politie. Kamerleden Omtzigt en Ronnes stelden onder andere hierover vragen aan de demissionair staatssecretaris Klijnsma en minister van Financiën Dijsselbloem.

Geen ranking meer

Omtzigt en Ronnes willen van de staatssecretaris en minister weten of zij op de hoogte zijn dat beoordelaar Standard & Poor’s geen ranking meer geeft aan Vivat. De kamerleden vragen zich ook af of de staatssecretaris en minister er kennis van hebben genomen dat de schuldpositie van verzekeringsconcern Anbang explosief toeneemt en dat de Chinese overheid heeft bepaald dat Anbang drie maanden lang geen nieuwe producten op de markt mag brengen.

Anbang extra doorgelicht in België

Daarnaast vragen de Kamerleden zich af of de arrestatie van de bestuursvoorzitter van Anbang zal leiden tot een strafrechtelijk onderzoek in China en of er in Nederland ook een strafrechtelijk onderzoek is verricht naar de bestuursvoorzitter. Verder wezen de Kamerleden er op dat de Belgische toezichthouder vanwege deze ontwikkelingen Anbang extra heeft doorgelicht omdat Anbang daar twee bedrijven heeft overgenomen. Omtzigt en Ronnes willen weten of de Nederlandse toezichthouder even alert is als de Belgische en willen weten of de Nederlandse toezichthouder een soortgelijke doorlichting toepast. Ze vragen zich ook af of er door deze ontwikkelingen extra gevaren zijn voor polishouders van polissen bij Vivat.

Omtzigt en Ronnes vragen ook of de staatssecretaris en minister zich nog kunnen herinneren dat zij in 2015 aan de Kamer schreven dat De Nederlandsche Bank (DNB) voor het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor de overname van Vivat door Anbang, Anbang was getoets. Het Chinese verzekeringsconcern zou volgens dit schrijven zijn getoets op: betrouwbaarheid en geschiktheid van de koper en beoogd bestuurder, de financiële soliditeit van de koper, het kunnen blijven voldoen aan de prudentiële wettelijke regels, de governance en het verstrekken van volledige en juiste informatie door de koper.

Mogelijkheid kapitaal onttrekken

Tot slot willen zij weten of  de staatssecretaris en minister in overleg met de toezichthouder kapitaal kunnen onttrekken aan Vivat, inclusief leningen van Vivat aan “Chinese entiteiten”. Wu Xiaohui en Anbang kwam in mei in opspraak door een publicatie in het Chinese zakenblad Caixin Global. Het blad zette vraagtekens bij de opmerkelijke groei van het aantal aandeelhouders. Ook zouden overnames gefinancierd zijn met geld van bedrijven die nauwe banden hebben met de Anbang-voorzitter. De Chinese verzekeraar deed de beschuldigingen af als een wraakactie van Caixin omdat het er niet in slaagde sponsorinkomsten van Anbang te krijgen. Reden voor de arrestatie werd daarbij niet gemeld. Mogelijk heeft het te maken met het strengere toezicht op grote Chinese bedrijven die veel in het buitenland investeren om te voorkomen dat er te veel geld het land uitvloeit, zo meldde persbureau ANP afgelopen juni.

Reageer op dit artikel