nieuws

Verzekeringsbranche doet te weinig aan duurzame inzetbaarheid

Branche 1418

“Wat betekent voor jullie duurzame inzetbaarheid?” vroeg spreker en inspirator Evert Hatzmann gistermiddag tijdens het seminar over preventie en duurzame inzetbaarheid. Het seminar was georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA) in samenwerking met VGZ. Hatzmann zet zich in voor het onderwerp. Er is volgens hem een grote rol weggelegd voor werkgevers om de inzetbaarheid van werknemers te blijven stimuleren. Volgens Hatzmann heeft de impact van duurzame inzetbaarheid pas echt zin als de OR, het bestuur en leidinggevenden er echt aandacht aan willen besteden.

Verzekeringsbranche doet te weinig aan duurzame inzetbaarheid

De termen preventie en duurzame inzetbaarheid zijn begrippen die te pas en te onpas worden gebruikt, meldt de NVIA. Wat betekent preventie en duurzame inzetbaarheid binnen sociale zekerheid eigenlijk, vroeg de NVIA zich af. Hatzmann, eigenaar van Nestor en auteur van het boek ‘Droombaan of Brood op de Plank’, kreeg het publiek goed mee. De termen, die hij iedereen eerst op een papiertje vroeg op te schrijven, vlogen in propjes langs zijn oren. “Ik lees: wendbaarheid, gezond en vitaal de AOW halen, inclusiviteit, je prettig voelen bij wat je doet, geven en nemen, veerkracht, flexibiliteit en het vermogen je aan te passen”, zei Hatzmann terwijl hij de associatieve gedachten van het publiek ontvouwde. Ook de verzekeringsbranche zal aandacht moeten geven aan duurzame inzetbaarheid, meldde Hatzmann: “Bij banken en verzekeraars zien we een enorme omslag. Kaalslag door automatisering en de baanzekerheid verdwijnt.” Hij vroeg zich af: “Wat hebben we nodig om de inzetbaarheid van medewerkers zoveel mogelijk te optimaliseren?” Hatzmann is van mening dat medewerkers meer moeten worden betrokken bij ontwikkelroutes zoals opleidingen en coachingstrajecten. “We moeten over de bal heen kijken zoals Johan Cruyff ooit zei, dat heb je ook nodig bij duurzame inzetbaarheid. De rol voor werkgevers hierin is dat je meer aanbiedt dan een fitnesspas. Vanuit organisatorisch niveau moet er worden geprikkeld zodat bewustwording door de hele organisatie gaat. Denk mee met je mensen.” Aandacht voor duurzame inzetbaarheid levert volgens Hatzmann heel wat op: minder recruitmentkosten, tevreden werknemers en een wendbare organisatie.

De wendbare organisatie

“Wendbare mensen zorgen voor een wendbare organisatie”, aldus Hatzmann. Die wendbaarheid kan de branche goed gebruiken aangezien duurzame inzetbaarheid vooral preventief is en niet curatief. Spreker Jeroen Breen, algemeen directeur bij Koninklijk Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut, sprak vooral over demografische ontwikkelingen, in 2050 is 50% van de Nederlanders ouder dan 50, en de veranderingen in het sociale zekerheidsstelsel. Hij voorspelde dat bigdata-analyses de toekomst zullen vormen en dat flexibiliteit in de werkcultuur een belangrijk onderdeel zal worden: “Twee derde van onze kinderen heeft straks een baan die nu nog niet bestaat dus we moeten wel flexibel zijn.” Breen pleitte voor meer ruimte voor werkgevers zodat zij bijvoorbeeld “meer pilots kunnen oppakken bij re-integratieprocessen. Creëer ook een persoonlijke studiepot voor werknemers en stimuleer continuous learning.” Bart Brenninkmeijer, Market & Business Segment leader health bij adviesbureau Mercer, onderstreepte het belang van lange inzetbaarheid en het belang van zorg hierin. “Hoe ouder werknemers worden hoe duurder. Het verzuim van 55- tot 65-jarigen is groot dus ons belang voor gezonde mensen is groot.” Net zoals Been gaf ook Brenninkmeijer aan dat big data een grote rol gaat spelen: “Data van ziekenhuizen zal steeds belangrijker worden om ziekteprocessen te analyseren.” Voormalig minister Ab Klink, huidig lid raad van bestuur bij VGZ, sprak ook tijdens het seminar en gaf aan dat bij het voorkomen van overbodige zorg inleving in de patiënt/cliënt/werknemer noodzakelijk is en onderstreepte het belang van solidariteit.

 

Reageer op dit artikel