nieuws

Verzekeraars sluiten ogen voor ontbossing en landroof : Vivat zet zich wel goed in

Branche 1279

Verzekeraars sluiten ogen voor ontbossing en landroof : Vivat zet zich wel goed in

Zeven grote verzekeraars beleggen premies van klanten nog steeds in de lucratieve en controversiële palmoliesector en doen te weinig om ontbossing en landroof te stoppen. Dat zeggen onderzoekers van de Eerlijke Verzekeringswijzer in hun meest recente praktijkonderzoek. Vivat blijkt als enige zich goed in te zetten om ontbossing en landroof te voorkomen.

Het onderzoek is een initiatief van onder meer Amnesty International, de FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Grote palmoliebedrijven zijn in de laatste jaren in opspraak gekomen vanwege grootscheepse misstanden op hun plantages. Toch worden die bedrijven volgens de onderzoekers door de onderzochte verzekeraars nauwelijks gescreend of tot verantwoording geroepen.

Weinig transparantie: Vivat geeft wel inzage

In totaal werden negen verzekeraars onderzocht, waarvan zes niet of nauwelijks bereid bleken om inzicht te geven in de omgang met de controversiële palmoliebedrijven en de aansporing tot gedragsverandering. Verzekeraar Vivat bleek het meest transparant. Achmea en NN Group tonen volgens de onderzoekers veel meer openheid dan voorheen.

In de palmoliesector vinden veel misstanden plaats, aldus het onderzoek. “Voor de aanleg van plantages wordt in veel gevallen tropische bossen gekapt en mensen van hun land verjaagd. De palmoliesector wordt dan ook vaak in verband gebracht met ernstige conflicten over landrechten, gedwongen huisuitzettingen en schendingen van de rechten van met name inheemse gemeenschappen. Ook veroorzaken palmolieplantages verlies aan biodiversiteit en vernietigen ze de leefomgeving van bedreigde diersoorten, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.”

Generali, Legal & General en Allianz scoren zeer slecht

Generali, Legal & General en Allianz scoren ‘zeer slecht’. Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen. “Hiermee houden ze ontbossing en landroof in stand”, aldus de onderzoekers. APG, Aegon en Delta Lloyd scoren ook ‘slecht’. NN Group (Nationale Nederlanden) scoort ‘twijfelachtig’. Achmea scoort volgens het onderzoek ‘voldoende’. “Zij zet zich in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan.”

Vivat zet zich het beste in

Vivat scoort daarentegen ‘uitstekend’. “Zij zet zich uitstekend in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan”, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel