nieuws

Banken en verzekeraars schieten concept-wetsvoorstel UBO-register af

Branche 1330

Banken en verzekeraars schieten concept-wetsvoorstel UBO-register af

Banken en verzekeraars zien niets in het conceptvoorstel voor het zogeheten UBO-register (ultimate beneficial owner). Dit register komt voort uit Europese richtlijnen die het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeten voorkomen, maar in plaats van minder werk zou het register, dat formeel gezien midden dit jaar zou moeten worden ingevoerd, alleen maar meer werk opleveren. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

Het UBO-register van uiteindelijke eigenaren van ondernemingen en andere rechtspersonen is eigenlijk bestemd om de bedrijfsvoering van banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners makkelijker te maken. In de huidige opzet, verkozen door het demissionair kabinet, leidt volgens de kritiek van banken en verzekeraars echter alleen maar tot méér werk. Brancheorganisaties en beroepsverenigingen reageerden op het kabinetsvoorstel die hierin steun ontvingen van ondernemingsorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland.

Versluieren herkomst opbrengsten

Met het UBO-register moet zoveel mogelijk het versluieren van de herkomst van opbrengsten uit misdrijven worden voorkomen. Criminelen misbruiken financiële stelsels door het creëren van complexe constructies van ondernemingen en andere rechtspersonen. Banken, verzekeraars en andere dienstverleners tekenen groot bezwaar aan omdat zij beperkt toegang krijgen tot het eigendomsregister, dat door de Kamer van Koophandel zal worden beheerd. Alleen het openbare gedeelte (naam, geboortejaar en omvang en aard van belangen vanaf 25%) kan door financieel dienstverleners worden ingezien. Opsporingsdiensten en de Financiële Inlichtingen Dienst kunnen wel meer informatie winnen uit het register.

Administratieve lasten zwaarder

Verschillende organisaties gaven vandaag in Het Financieele Dagblad hun reactie op het concept-wetsvoorstel waaronder het Verbond van Verzekeraars: “De overheid verplicht verzekeraars om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen en daarom cliëntenonderzoek te doen, maar geeft ons niet de middelen om deze verplichtingen mee in te vullen. Voor klanten betekent dit dat zij UBO-informatie bij het register moeten aanleveren én bij hun financiële instelling. Voor klanten wordt de administratieve last daardoor zwaarder, terwijl deze voor verzekeraars niet lichter wordt.”

Reageer op dit artikel