nieuws

Verzekeraars schorten moeizaam cao-overleg op, bonden verbaasd en ontstemd

Branche 2970

Verzekeraars schorten moeizaam cao-overleg op, bonden verbaasd en ontstemd

Een nieuwe cao voor het verzekeringsbedrijf laat op zich wachten. De verzekeraars hebben het al maanden moeizaam lopende overleg opgeschort vanwege een conflict over een nieuwe pensioenregeling. Volgens Vakbond De Unie is een nieuwe cao hierdoor voorlopig ver uit zicht. “De werkgevers werken met deze stap niet naar een oplossing toe, maar naar een ruzie.”

Vakbonden en verzekeraars onderhandelen al maanden over een opvolger van de cao die in de zomer van 2016 afliep. Na het laatste overleg in januari heeft het Verbond van Verzekeraars besloten het overleg tijdelijk stop te zetten, nadat de gesprekken eind vorig jaar ook al moeizaam verliepen.

“Werkgevers en bonden kunnen elkaar niet vinden”, bevestigt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Het loopt vast op de pensioenen. Wij willen graag naar een beschikbare premieregeling, de vakbonden niet. Wij hebben ons voorstel kenbaar gemaakt en aangegeven dat we pas verder willen praten als er een goed tegenvoorstel ligt.”

Beschikbare premieregeling

Op dit moment heeft het verzekeringswezen in de cao een DB-regeling (beschikbare uitkering) vastgelegd. De vakbonden willen hieraan vasthouden, maar volgens de verzekeraars is dat met het oog op de toekomst financieel onhaalbaar. Buis: “Als we niet kiezen voor een beschikbare premieregeling legt het pensioendeel zo’n grote druk op het loon dat de sector niet aantrekkelijk is voor jongeren. De sector staat al onder druk. Het is cruciaal dat we goede mensen kunnen behouden en nieuwe weten binnen te halen.”

Buis benadrukt dat het overleg niet helemaal is afgebroken. “We liggen ook niet mijlenver uit elkaar, het heeft alleen geen zin om nu verder te praten. Dat betekent niet dat wij ons denken stilzetten en hopelijk doen de bonden dat ook niet. Als er een tegenvoorstel komt, ontstaat er vanzelf weer ruimte om verder te praten.”

‘Werkgevers werken toe naar ruzie’

Onderhandelaar Inge de Vries die namens Vakbond De Unie aan de cao-onderhandelingstafel zit is verbaasd en ontstemd door het opschorten van het overleg door de verzekeraars. “De onderhandelingen gingen moeizaam, maar ik vind dit verbazingwekkend. Je kunt met elkaar afspreken dat je een pauze inlast waarin je naar oplossingen zoekt. Dan heb je kans eruit te komen. Met deze stap werken werkgevers niet naar een oplossing toe, maar naar een ruzie.”

Volgens De Vries staat de cao nu geen DC-regeling voor de pensioenen toe. “Voordat we over andere pensioenregelingen praten, willen we eerst in beeld hebben wat de gevolgen van deze regelingen zijn. De werkgevers hebben daarop gezegd dat ze hoe dan ook een verhoging van de werknemerspremie willen. Maar in de sector hebben veel bedrijven een eigen regeling, waarover de ondernemingsraad onderhandelt. Het effect van de cao werkt daardoor niet overal op dezelfde manier door.”

Meningsverschil over salaris

Ook bestaat er volgens De Vries nog een meningsverschil over het salaris, dat overigens samenhangt met het pensioenpunt. “Wij hebben voorgesteld het loon in de nieuwe cao twee keer structureel met 1,5% te verhogen. De werkgevers willen niet verder dan 1% en 0,75%”, aldus de onderhandelaar van De Unie.

De sector zit als sinds de zomer zonder cao en De Vries ziet weinig reden te hopen op een doorbraak. “Werkgevers hebben gezegd niet te willen praten. Op dit moment ben ik pessimistisch. Dit is niet goed voor een sector waar de werkgelegenheid onder druk staat.”

Reageer op dit artikel