nieuws

Evaluatie provisieverbod in tweeën geknipt: CentERdata onderzoekt consumentengedrag

Branche 4404

Evaluatie provisieverbod in tweeën geknipt: CentERdata onderzoekt consumentengedrag

Het ministerie van Financiën heeft de aanbesteding van de evaluatie van het provisieverbod in tweeën gehakt. Deel één is gegund aan CentERdata; dit Tilburgse onderzoeksinstituut gaat de invloed van het verbod op het consumentenkeuzegedrag onderzoeken. Deel twee van de aanbesteding loopt nog: twee partijen zijn nog in de race voor de evaluatie van de markteffecten.

De evaluatie van het provisieverbod is door het ministerie in tweeën geknipt: een eerste onderzoek kijkt naar de effecten van het verbod op het consumentenkeuzegedrag, deel twee moet de markeffecten in kaart brengen. Beide onderzoeken heeft het ministerie onderhands – dus niet openbaar – aanbesteed. Dat mag zolang het met de opdracht gemoeide bedrag onder de € 135.000 blijft. Volgens woordvoerder Bouke Bergsma van het ministerie van Financiën blijven beide aanbestedingen ruim onder die grens.

Deel 1 afgerond, deel 2 loopt nog

Het eerste deel van de aanbesteding is inmiddels afgerond en is gegund aan onderzoeksinstituut CentERdata uit Tilburg. In totaal nodigde het ministerie zes partijen uit op deze opdracht in te schrijven. Vier bureaus hebben meegedongen.

Deel twee van de aanbesteding loopt nog, maar wordt volgens Bergsma op korte termijn afgerond. Ook hiervoor nodigde het ministerie zes partijen uit. Twee gegadigden hebben een bieding voor de opdracht gedaan. Het ministerie kiest snel met welk bureau het in zee gaat. In de branche wordt gesproken over een bedrag van € 49.000 dat de overheid aan dit deel van het onderzoek wil besteden.

In totaal nodigde het ministerie overigens tien verschillende partijen uit om het provisieverbod te evalueren. Twee bureaus mochten meedingen naar beide delen van de evaluatie. Bergsma verwacht dat de uitkomsten van de evaluatie van het provisieverbod na de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Drie thema’s

Minister Dijsselbloem van Financiën schreef in juni 2016 nog naar de Tweede Kamer dat hij bij de evaluatie van het provisieverbod mikt op drie thema’s: de cultuurverandering binnen de financiële dienstverlening, de toegankelijkheid van het advies voor de consument en de effectiviteit van het dienstverleningsdocument.

Reageer op dit artikel