nieuws

‘Delta Lloyd sprak vóór NN met Taiwanees Fubon en branchegenoot ASR’

Branche 3853

‘Delta Lloyd sprak vóór NN met Taiwanees Fubon en branchegenoot ASR’

Delta Lloyd was eind vorig jaar bijna in handen gekomen van het Taiwanese Fubon. Pas toen de investeerder (en aandeelhouder) op het allerlaatste moment afhaakte, is de verzekeraar noodgedwongen akkoord gegaan met een overname door NN Group. Vóór Fubon waren er ook nog intensieve gesprekken met ASR. Ook die mislukten terwijl ze al in een vergevorderd stadium waren Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het FD baseert zich op ‘gesprekken met ingewijden die enkel op basis van anonimiteit praten’. Uit die reconstructie rijst het beeld op dat Delta Lloyd met twee partijen bijna tot een akkoord is gekomen. Fubon trok zich terug op woensdag 21 december, terwijl het persbericht de dag erop gepubliceerd zou worden. Vervolgens werd op 23 december de deal met NN bekend gemaakt.

Koude voeten

Fubon zou volgens het FD een cash bod van €5,60 per aandeel doen, 30 cent meer dan NN op dat moment bood. Maar het Taiwanese bedrijf haakte af nadat het op woensdag 21 december bij De Nederlandsche Bank was langsgegaan om het eindvoorstel door te nemen. “Betrokkenen bij het proces zeggen dat DNB met nieuwe vragen kwam, die maakten dat Fubon alsnog koude voeten kreeg”, aldus het FD.

Merknaam behouden

De krant meldt ook dat Fubon veel aantrekkelijker was geweest dan NN. “Delta Lloyd zou zelfstandig kunnen blijven opereren, het management zou blijven zitten en er zou niet zwaar worden gesneden in het personeel. Bij de overname door NN vervallen enkele duizenden banen. Ook de merknaam Delta Lloyd zou behouden blijven, terwijl die bij NN wordt geschrapt.”

Conservatiever

Voordat Fubon met Delta Lloyd om tafel ging, waren er lange gesprekken geweest met ASR, zo vervolgt het FD. “ASR en Delta Lloyd konden het uiteindelijk niet eens worden over de waardering, vooral omdat ASR op tal van punten veel conservatievere aannames doet dan de Amsterdamse verzekeraar.” De krant meldt ook dat geen van de betrokken partijen commentaar wilde geven.

Reageer op dit artikel