nieuws

Consumentenbond laakt verplichte koppeling verzekering met bankrekening

Branche 4087

De consumentenbond vindt het onwenselijk dat banken die bemiddelen in verzekeringen klanten verplichten tegelijkertijd een bankrekening te openen. De bond stelt dit naar aanleiding van haar test van rechtsbijstandverzekeringen. Het leverde een aantal onderzochte rechtsbijstandverzekeraars minpunten op.

Consumentenbond laakt verplichte koppeling verzekering met bankrekening

De Consumentenbond stelt niet tegen het principe van koppelverkoop te zijn waarbij consumenten met lokkertjes als een lagere hypotheekrente of kortingen op (woonhuis)verzekeringen zoveel mogelijk producten willen verkopen. Met het stellen van de voorwaarde dat consumenten alleen een verzekering via de bank kunnen afsluiten als ze daar een rekening hebben of openen heeft directeur Bart Combée (foto) wel moeite. “Zo’n verplichte koppeling is een onredelijke eis. De producten bankieren en verzekeren hebben weinig met elkaar te maken. Als alle aanbieders dit zouden doen, heb je wel 10 bankrekeningen nodig om contracten te kunnen afsluiten.”

Puntenaftrek voor verzekeraars met verplichte bankrekening
In de meest recente test naar rechtsbijstandverzekeringen (Consumentengids oktober) heeft de bond daarom voor het eerst puntenaftrek gehanteerd voor verzekeraars de die de verplichte bankrekening hanteren. ABN Amro Verzekeringen zou zonder de puntenaftrek opnieuw ‘ Beste uit de Test’ zijn, maar eindigt nu in de middenmoot. ING zakt naar de staart van de ranglijst, Interpolis eindigt als hekkensluiter. Centraal Beheer Achmea kwam als beste uit de test.
Rabobank stelt in een reactie dat ‘een betaalrekening niet verplicht is bij het afsluiten van een verzekering van Interpolis, enkel gewenst.’ De Consumentenbond ondervond echter dat dit bij sommige lokale Rabobanken wel verplicht wordt gesteld. De bank heeft de bond beloofd met die filialen de kwestie te bespreken.

Reageer op dit artikel