nieuws

Technologie kost vooral de financiële sector banen

Branche 159

De zogeheten vierde industriële revolutie gaat vooral ten koste van de werkgelegenheid in de financiële sector en de logistieke sector. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit. De afgelopen drie jaar nam het aantal arbeidsplaatsen bij banken en verzekeraars met 9% af. 

Technologie kost vooral de financiële sector banen

Uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2016 komt naar voren dat met name werkgelegenheid in de financiële sector de afgelopen 3 jaar procentueel gezien relatief hard is
getroffen (-9%). Alleen de energiesector kan de banken en verzekeraars nog enigszins bijhouden in deze glijvlucht. Bij de overige negen sector was er de afgelopen jaren nog een groei van het aantal arbeidsplaatsen te zien al houdt 50% van de managers in de logistieke sector rekening met een forse daling van de werkgelegenheid in de nabije toekomst door ontwikkelingen als drones, 3d-printers en bestuurdersloze (vracht)auto’s.

Verzekeringszaken online regelen
Ook 62% van de managers van financiële dienstverleners verwacht dat de bestaande werkgelegenheid bij banken en verzekeraars verder afneemt door technologische innovatie. Onderzoeksleider Henk Volberda: “Momenteel worden lokale kantoren gesloten doordat consumenten meer banken verzekeringszaken online regelen. Ook komt er meer concurrentie uit een andere hoek, zoals IT-bedrijven.
Bedrijven als Google en Bunq hebben geen bankiersachtergrond, maar zijn wel thuis in de IT-wereld. De verwachting is dat banken meer richting een soort van databank gaan waarbij bestaande activiteiten meer geautomatiseerd worden. Disruptieve technologieën zoals Blockchain kunnen mogelijk bepaalde bankactiviteiten zelfs overbodig maken. Dat heeft zijn weerslag op de bestaande werkgelegenheid in de financiële sector.”

Reageer op dit artikel