nieuws

Aegon ziet herstel resultaat

Branche 140

Aegon ziet herstel resultaat

Aegon heeft in het derde kwartaal van 2016 een nettowinst van 358 miljoen euro geboekt. Dat betekent een stevig herstel ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016, toen nog een verlies van 385 miljoen euro werd geboekt. Wel pluste de verzekeraar in het onderliggend resultaat.

Aegon boekte een onderliggend resultaat uit gewone bedrijfsactiviteiten  van 461 miljoen euro, een stijging van 6% ten opzichte van het tweede kwartaal (435 miljoen), maar lager 7% lager dan in het derde kwartaal van 2015 (495 miljoen). De gerealiseerde kostenbesparingen en effecten van gunstige aandelenmarkten werden in het derde kwartaal meer dan tenietgedaan door de effecten van tegenvallende sterftecijfers in de VS en lagere rente

Groei verkopen door fee business
Aegon zag de bruto-stortingen met 19% toenemen tot 25 miljard euro vooral in pensioenplannen in de Verenigde Staten en vermogensbeheer. Overall was er een netto-uitstroom van 2,5 miljard euro  door de verwachte contractbeëindigingen in de portefeuille die Aegon van Mercer overnam

Schade en leven
De verkoop van nieuwe levensverzekeringen daalde met 15% tot 219 miljoen euro als gevolg van lagere verkopen en strikt prijsbeleid. De verkoop van  schade- en aanvullende ziektekostenverzekeringen daalde met 5% tot 218 miljoen euro vooral door productbeëindigingen in de Verenigde Staten. De marktconforme waarde van de nieuwe productie daalt tot 70 miljoen euro door lagere rente en verkopen van variable annuities. De Solvency II ratio nam in het derde kwartaal licht af tot een geschatte 156% door negatieve marktontwikkelingen.

Inspelen op klantbehoeften
Alex Wynaendts, voorzitter raad van bestuur van Aegon: “In het derde kwartaal hebben we goede voortgang geboekt met onze belangrijkste strategische doelstellingen door onze kosten succesvol terug te brengen, onze sterke kapitaalpositie te behouden en onze winstgevende fee business te laten groeien. Tegelijkertijd investeren we in nieuwe technologieën voor een beter klantcontact en voor vernieuwende producten die inspelen op klantbehoeften. Dit kwartaal was het resultaat van onze Amerikaanse levensverzekeringsactiviteiten volatiel als gevolg van hoger dan verwachte claims. We zijn met name tevreden over de bruto-stortingen van 25 miljard euro  in het derde kwartaal. In de VS ligt de integratie van Mercer’s pensioenbedrijf op schema. Zoals we hadden verwacht, is na de acquisitie een aantal contracten niet verlengd.”

Reageer op dit artikel