nieuws

CDFD: ‘Waarschijnlijk vooral kleine en middelgrote kantoren nog bezig’

Branche 4107

CDFD: ‘Waarschijnlijk vooral kleine en middelgrote kantoren nog bezig’

Dat het aantal afgelegde examens sterk daalt, verbaast het CDFD niet. Een woordvoerder zegt tegen amweb: “Dat was de voorspelling. Bovendien zou 2016 helemaal geen examenjaar zijn. Grote partijen zijn daarom al grotendeels klaar.”

Het CDFD presenteerde vandaag de meest recente cijfers, die over het tweede kwartaal van 2016. Daaruit blijkt dat de slagingspercentages dalen, evenals het aantal afgelegde examens. De woordvoerder: “Dat het aantal examens daalt, dat was de voorspelling. Bedenk dat 2016 aanvankelijk helemaal geen examenjaar zou zijn. Banken en verzekeraars hebben hun programma daarom afgestemd op december 2015 en dat ook zo gelaten toen er uitstel werd verleend. Bij die grote partijen zijn de meeste mensen dus wel geweest. De indruk is dat nu met name de kleine en middelgrote kantoren nog bezig zijn. Daarnaast vermoeden wij dat veel adviseurs het extra jaar gebruiken om extra beroepskwalificaties te halen.”

Nuancering
Dat ook de slagingspercentages dalen, daar heeft het CDFD een nuancering bij. “De aantallen examens per module per maand zijn soms erg klein, waardoor een percentage minder zegt. Hoe meer mensen een examen maken, hoe meer waarde je aan een slagingspercentage kunt hechten. Bovendien zijn in het tweede kwartaal van 2016 ook weer nieuwe actualiteiten in de examens verwerkt, hetgeen invloed kan hebben op het slagingspercentage.”

Kat uit de boom
Maar, zegt de woordvoerder, natuurlijk is er ook een groep adviseurs die het examen na een aantal pogingen nog steeds niet heeft gehaald en daarmee het percentage negatief beïnvloedt. “In het begin hadden we wat early birds die opgingen zonder geleerd te hebben. Dat leidde niet tot succes, zullen we maar zeggen. Aan het einde van de cyclus is mogelijk sprake van een andere groep: kandidaten die wel geleerd hebben, maar het desondanks nog niet hebben gehaald. Tenslotte zal er ook een groep zijn die de kat uit de boom heeft gekeken, wellicht in de hoop dat van uitstel van de overgangstermijn afstel zou komen. Bij de slagingspercentages moet overigens worden bedacht dat deze betrekking hebben op het percentage succesvol afgelegde examens, en niet op het percentage tot nu geslaagde kandidaten. Dat ligt uiteraard veel hoger.”

Beroepskwalificatie
Het CDFD becijferde dat inmiddels circa 95.000 unieke personen een examen hebben gedaan. Met elkaar haalden zij 135.000 beroepskwalificaties binnen, waarbij moet worden aangetekend dat een beroepskwalificatie uit meerdere modules kan zijn opgebouwd. De woordvoerder merkt op dat er zo’n 270.000 examens voor zijn nodig geweest. “Wij denken dat van die 95.000 personen er 60.000 als financieel adviseur werkt. Er is namelijk ook een groot aantal kandidaten dat niet als adviseur werkt, maar in het kader van employability toch een kwalificatie heeft behaald.” Bij het CDFD is de verwachting dat er tot en met december 2016 nog 15.000 beroepskwalificaties bijkomen. Hoeveel examens daar nog voor nodig zijn, is niet precies te zeggen.

Reageer op dit artikel