nieuws

Verzekeraars willen af van zaterdagtoeslag

Branche 1578

Verzekeraars willen af van zaterdagtoeslag

Werkgevers in het verzekeringsbedrijf willen het mogelijk maken dat de arbeidstijden ruimer worden en werknemers op flexibelere tijden gaan werken. Ze willen daarom de ‘belemmerende factoren’ uit de cao wegnemen of verkleinen. Dat bleek uit een recent overleg met vakbond de Unie over de nieuwe cao voor het verzekeringsbedrijf.

De belemmerende factoren volgens de werkgevers zijn de hoogte van de toeslagen voor het werken op ongebruikelijke uren (bijvoorbeeld ’s avonds laat of in het weekend). Ook beschermt de cao de werknemers tegen veelvuldig moeten overwerken en wordt er in de cao onderscheid gemaakt tussen het normale arbeidstijdenkader en het verlengde arbeidstijdenkader (met bijvoorbeeld werken op zaterdag en hogere toeslagen). De werkgevers hebben voorgesteld dit verschil op te heffen. De Unie wil daar wel over praten, maar wil voorkomen dat werknemers er financieel onredelijk op achteruit gaan.

Eigen keuze
De Unie is van mening dat als je wérkelijk zelf kunt bepalen wanneer je werkt, het niet nodig is om te belonen dat je op ongebruikelijke uren- of een keer extra uren moet werken. “Het is dan immers jouw eigen keuze. In de praktijk blijkt het voor werknemers die ingeroosterd worden, niet zo makkelijk te zijn om zelf te bepalen wanneer je werkt en hoeveel uren je die week werkt. Als we in de cao daadwerkelijk kunnen realiseren dat de keuze bij jou ligt en niet bij je leidinggevende, dan is er een reden om de beschermende regels van de cao los te laten. Maar zover zijn we nog niet.”

De werkgevers willen daarnaast de salarisstijging mede afhankelijk te maken van de resultaten; ze willen in de cao de mogelijkheid hebben om de structurele salarisverhoging niet toe te kennen aan werknemers die dat jaar een onvoldoende beoordeling hebben gehad. De Unie moet op 16 juni 2016 op dit voorstel reageren.

Reageer op dit artikel