nieuws

Jaap Bressers: ‘Leiderschap zou vol moeten zitten met Carlos-momentjes’

Branche 677

Jaap Bressers: ‘Leiderschap zou vol moeten zitten met Carlos-momentjes’

Jaap Bressers hield tijdens het symposium De Waarde van Advies IV een warm pleidooi voor het maken van ‘kleine gebaren’. Hij noemt ze ‘Carlos-momentjes’, naar de verpleger die voor hem het verschil maakte toen hij in 2005, na een fatale duik in de Portugese wateren, met een hoge dwarslaesie op de intensive care lag. “Carlos’ hand op mijn schouder en zijn woorden ‘It’s okay’ waren genoeg om me niet alleen te voelen”, weet hij nog. “Het heeft me – zo besef ik achteraf – gered van totale paniek.”

En niet alleen de paniek van dat moment kreeg Jaap ermee onder controle. Carlos’ handgebaar en geruststellende woorden gaven hem ook weer perspectief. Er volgde weliswaar nog een uiterst zware revalidatieperiode, maar de kiem voor zijn nieuwe toekomst werd door Carlos gelegd.

‘Mijn toekomst was onzeker’
Tot het moment van het ongeluk had Jaap, toen 21 jaar, zijn ‘andere’ toekomst al helemaal uitgestippeld: studie afmaken, een topfunctie vervullen bij een topbedrijf en een dikke auto rijden. “Dat was mijn doel. Ik had geen oog voor alles om me heen.” Dat veranderde in Portugal, met Carlos. “Zijn kleine gebaar inspireerde me enorm. Ik realiseerde me in de vele maanden die volgden, dat ik nog steeds een toekomst had, maar een ander spoor moest gaan volgen. Dat spoor lag er gewoon, ik hoefde alleen maar over te stappen.” Niet dat dit van de ene op de andere dag gebeurde, het was een proces. “Mijn toekomst was onzeker, maar tóch… Ik ontdekte meer en meer, dat het de kleine dingen zijn die ertoe doen.” Nu, ruim tien jaar later, maakt hij mensen deelgenoot van zijn reis via presentaties, optredens in het theater en zijn boeken.

Leiderschap vol ‘Carlos-momentjes’
“Carlos was degene die het mij leerde. Zijn hand op mijn schouder… Als iemand met zo’n klein gebaar het verschil kan maken, dan kunnen we dat allemaal, op onze eigen manier.” Leiderschap zou volgens Jaap vol moeten zitten met Carlos-momentjes. “Een keer extra dankjewel zeggen. Of een compliment maken, mensen verrassen met persoonlijke aandacht. Het hoeft weinig tijd en geen geld te kosten. We zijn zo geneigd om de hele dag te rennen. We staan niet meer stil bij de momenten die het verschil kunnen maken. Wat houdt je tegen?”

Kleine gebaren, grootse inspiratie
Als je iets moois doet voor een ander, krijg je daar ook wat voor terug, daarvan is Jaap overtuigd. Trouwe klanten, loyale medewerkers… Ze zijn een Carlos-momentje van elke leider verwijderd. “Ga op zoek naar zulke momenten, deel ze, vier ze”, gaf Jaap zijn adviseurspubliek mee, “en ontdek dat je toegevoegde waarde heel mooi en – in al zijn eenvoud – groots kan zijn.” En verpleger Carlos? Daarmee heeft Jaap een band voor het leven. “Hij werd van de broeder die mij verzorgde de broer die ik nooit heb gehad.”

Jaap schreef het e-book ‘De kracht van het kleine’. Het is gratis te downloaden via www.jaapbressers.nl/gratis.

Jaap Bressers deelde zijn levensverhaal en ervaringen tijdens het symposium De Waarde van Advies IV, thema Leiderschap van Avéro Achmea op 25 mei 2016. Voor artikelen van de overige sprekers en een samenvattend filmpje van de dag, klik hier.

Reageer op dit artikel