nieuws

Annemarie van Gaal: ‘Was lastig om geketend door het leven te gaan’

Branche

Annemarie van Gaal: ‘Was lastig om geketend door het leven te gaan’

Annemarie van Gaal is de nieuwe columnist van De Telegraaf en gaat in haar eerste bijdrage meteen in op haar vertrek bij de AFM. Ze schrijft dat ze het lastig vond om ‘geketend door het leven te gaan’.

Van Gaal was geschrokken van de commotie rondom haar vertrek. Het was haar eigen keuze om de AFM na een half jaar weer te verlaten, maar de publiciteit had van haar niet gehoeven, schrijft ze. De reden van het vertrek? Van Gaal schrijft: “Gaandeweg mijn tijd bij de AFM bleek hoe lastig het voor mij is om geketend door het leven te gaan. Niet meer in kunnen gaan op spontane uitnodigingen van televisieprogramma’s om te praten over nieuwe fiscale regels, geen bevlogen discussies meer met bankdirecteuren en geen financiële adviezen meer geven aan gescheiden vrouwen in hun zoektocht naar een onafhankelijk leven. Ik dreef steeds verder af van het leven dat ik leidde en dat ik gewend was, maar vooral van mijn eigen gevoel. Ik moest mezelf beperken en had daarnaast ook geen wekelijkse column meer als uitlaatklep.”

Compliance & Integriteit
Die column had Van Gaal voordat ze lid van de Raad van Toezicht werd bij de AFM bij het Financieel Dagblad, maar daar stopte ze vanwege haar nieuwe functie mee. Niet omdat dat haar werd opgelegd, maar omdat al haar columns dan voor publicatie beoordeeld moeten worden door de afdeling Compliance & Integriteit van de toezichthouder. “Geen fijn vooruitzicht voor een columnist die gewend is haar mening ongecensureerd het land in te slingeren”, aldus Van Gaal.

Irrelevant
Van Gaal vertelt ook het verhaal van een feestje dat ze had in de week dat ze vertrok bij de AFM. Ze was bang voor reacties die ze zou krijgen, maar in werkelijkheid feliciteerde iedereen haar met haar verloving. “Terwijl de AFM heel belangrijk werk doet, geeft dit ook aan hoe irrelevant een dergelijk instituut is in de ogen van veel mensen. Prestigieus, dat wel, maar prestige laat mij toevallig koud”, concludeert Van Gaal.

Reageer op dit artikel