nieuws

ZN pakt onnodige bureaucratie aan

Branche

ZN pakt onnodige bureaucratie aan

Aan de hand van hun Ergernissen Top-10 gaat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) met eerstelijns-koepelorganisaties onnodige bureaucratie te lijf. Een zestal werkgroepen gaat daarover nu per beroepsgroep concrete afspraken maken.

Met de huisartsen hebben de zorgverzekeraars al concrete stappen gezet. In navolging van dat succes riep ZN eind vorig jaar de andere eerstelijns-koepelorganisaties bijeen om ook voor hen de administratieve lastendruk te verminderen. Als eerste resultaten daarvan is sinds 1 januari al een aantal formulieren afgeschaft.

“Er ontstaat nu een domino-effect waarvan we gebruik moeten maken”, vindt ZN-directeur Zorg Marianne Lensink. “Veranderingen bij de huisartsen hebben gevolgen voor bijvoorbeeld de apothekers en vervolgens de hulpmiddelenleveranciers. We moeten dus dóórpakken. We willen dit oplossen, niet het probleem alleen maar verplaatsen. Gezien het resultaat dat we samen met de huisartsen hebben bereikt, gaan we daarom nu ook met de andere partijen in de eerstelijns zorg een verkenning uitvoeren om hun administratieve lasten te verlichten.”

ZN hoopt dit voorjaar ook met de andere eerstelijns zorgorganisaties de eerste concrete verbeteringen af te spreken. “Dan kunnen die nog worden meegenomen in de contracten voor 2017”, zegt Lensink. “Voor andere dingen is meer tijd nodig. Dat is niet erg, als we de vaart er maar wel in houden.”

Reageer op dit artikel