nieuws

Voor PEplus-examens slaagt momenteel 71%

Branche

Van de kandidaten die in de periode maart tot en met september 2015 een PEplus-examen maakten, is 71 procent geslaagd. Voor de initiële Wft-examens ligt het slagingspercentage lager, namelijk op 61,5 procent. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD).

In de periode maart tot en met september werden ruim 47.000 PEplus-examens afgelegd. April was een topmaand, met 11.780 examens. De meeste examens werden afgelegd in de categorie Schadeverzekering Zakelijk, te weten 11.757. Pensioenadviseurs maken hun examens het beste: het slagingspercentage van de module Pensioenverzekeringen ligt op 85,2 procent. Kandidaten die opgingen voor Consumptief Krediet scoren het laagste slagingspercentage, namelijk 52 procent.

Inititeel
Bij de initiële Wft-examens zijn de percentages slechter. Daar is Hypothecair Krediet het grootste struikelblok met een slagingspercentage van 42 procent. Met de module Zorgverzekeringen hebben kandidaten het minste moeite: een percentage van 78,1 procent is daar het resultaat. Tussen maart en september 2015 werden ruim 53.000 initiële examens afgelegd.

Eind 2014 slaagde voor de PEplus-examens nog 62% en voor de initiële Wft-examens 44,5%. Begin 2015 leek die groei te stagneren.

Waardeoordeel
Het CDFD benadrukt in een ‘disclaimer’ bij de cijfers nogmaals dat het uitgangspunt van de Wft-examens professionalisering van de vakbekwaamheid in de financiële dienstverlening is en niet het behalen van bepaalde slagingspercentages. “Het CDFD geeft geen waardeoordeel over specifieke slagingspercentages.”

Het College maakt bij de aantallen examens die worden genoemd, geen onderscheid tussen kandidaten die het examen voor de eerste keer maken en kandidaten die een herkansing doen. De slagingspercentages zijn eveneens berekend over alle gemaakte examens per module per maand.

 

Reageer op dit artikel