nieuws

Terrorisme vraagt om actief risicomanagement

Branche

Terrorisme vraagt om actief risicomanagement

Met de aanslagen van 11 september 2001 en de recentere aanslagen in onder meer Parijs en Kopenhagen is de wereldwijde veiligheidsbeleving volstrekt veranderd. Dit betoogde Rolf Tophoven, directeur van het Duitse Instituut voor Crisis Preventie, dit voorjaar tijdens het jaarlijkse ACE Benelux Risk Forum op de Vlerick Business School. De snelle ontwikkeling van het terrorisme vraagt volgens hem om zeer actief risicomanagement, met name van overheden en veiligheidsdiensten.

Tophoven legde uit dat je tegenwoordig geen grote organisatie meer nodig hebt om dood en verderf te zaaien. “Eén dader is voldoende om een bom te maken en te plaatsen; dat is een nieuwe strategie.” En een goedkope, zo rekende hij de toehoorders voor. De aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 kostten de daders ruwweg $ 50.000. De aanslagen van 11 september op New York en Washington hebben volgens hem maximaal $ 500.000 gekost maar zorgden voor een totaal schadebedrag van 135 miljard dollar.
De aanwezigheid van veel jonge Arabische Moslims in West-Europa maakt het gevecht tegen terreurgroep IS volgens Tophoven alleen maar uitdagender. “Ze zoeken de route naar het paradijs door de jihad. Ze zijn getraind en weten hoe ze wapens als een Kalashnikov of een bom in Europa moeten gebruiken.” Het internet is daarbij volgens hem een perfecte plaats om strijders te rekruteren en geldstromen op te zetten.
Download hier de complete analyse van Tophoven en andere actuele thema’s tijdens het ACE Benelux Risk Forum.

[contact-form-7 title=”ACE Benelux Risk Forum Vlerick 2015″]

Reageer op dit artikel