nieuws

Wiebe Westerhof (ABC) over exit uit Federatie: ‘We wilden een eigen jasje’

Branche

Wiebe Westerhof (ABC) over exit uit Federatie: ‘We wilden een eigen jasje’

Vandaag werd bekend dat vier assurantieclubs de Federatie van Assurantieclubs verlaten. Wiebe Westerhof, voorzitter van de Amsterdamsche Beurs Club (ABC) zegt dat de vier clubs uit West-Nederland behoefte hebben aan een eigen jasje. Gérard Teurlings, vice-voorzitter van de Federatie vindt het jammer. “Als het aan ons ligt komt er nog een gesprek.”

De vier vertrekkende clubs (ABC, Haagse Assurantie Club, FidAZ en Kenac) stappen per 1 januari 2016 uit de Federatie van Assurantieclubs. Ze denken dat ze meer baat hebben bij een intensieve regionale samenwerking. Westerhof, voorzitter van ABC (op de foto het bestuur): “En dat is dus duidelijk een andere keuze dan de landelijke aanpak die de Federatie voorstaat. Ik vind het overigens goed hoor, dat ze keuzes durven maken, maar het is een richting die wij liever niet inslaan.”

Toegevoegde waarde
Volgens Westerhof leverde het lidmaatschap van de Federatie de verenigingen uit het westen niet genoeg meer op. “Voor ons had het te weinig toegevoegde waarde. Wij zijn als West-Nederland misschien ook een wat andere regio. Bij de noordelijke clubs ligt het accent bijvoorbeeld meer op het organiseren van opleidingen, daar hebben wij niet zo’n behoefte aan, we hebben hier in de Randstad meer dan genoeg aanbod. Wij zijn meer gericht op netwerken. Ook zien wij niet zoveel in de landelijke marketinginspanningen waar de Federatie mee bezig is, of in landelijke activiteiten. We wilden kortom ons eigen jasje aantrekken, een jasje dat ons echt past.”

Jammer
Gerard Teurlings, vice-voorzitter van de Federatie (en per oktober de nieuwe voorzitter), vindt het jammer. “Ik ben er niet blij mee. Als het aan ons ligt zal de Federatie de hand uitsteken en komt er nog een gesprek.” Teurlings vertelt dat de Federatie inderdaad sinds een paar jaar een andere koers vaart. “We willen meer participatie, meer inhoud en meer zichtbaarheid. Kijk, iedere club is autonoom maar de meerderheid heeft wel voor dat nieuwe beleid gestemd. Een aantal partijen wil heel actief participeren, wil veranderen, en een aantal partijen wil dat niet. Dat is een verschil van inzicht. Maar wij gaan door op de ingeslagen weg, we moeten rekening houden met de toekomst en we moeten dus aan de bak.”

Volgens Teurlings is het niet zo dat individuele clubs geen ruimte hebben voor eigen initiatieven. “Natuurlijk mogen ze zelf hun activiteiten kiezen. Het is alleen extra mooi wanneer zo’n initiatief ook voor andere clubs te kopiëren is. En natuurlijk is er niks mis met een netwerkborrel, alleen zien wij graag dat die gecombineerd wordt met een inhoudelijk stuk. Niet alle clubs sluiten op die visie aan.”

Traditie
Westerhof van ABC erkent dat er door deze exit wel een einde aan een lange traditie komt. “Jazeker, de Amsterdamsche Beurs Club is in 1936 ontstaan. Van daaruit ontstonden allerlei dependances en daar is toen de Federatie uit voortgekomen. Het is dus wel een stap. Maar het is 2015, en we kunnen niet alleen vanuit traditie aan iets vasthouden.”

Reageer op dit artikel