nieuws

Nijboer stelt Kamervragen over bestuurscrisis bij Vivat

Branche

Nijboer stelt Kamervragen over bestuurscrisis bij Vivat

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft Kamervragen gesteld over het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter Gerard van Olphen bij Vivat. Het Chinese Anbang, dat Vivat in juli overnam, besloot deze week afscheid te nemen van Van Olphen nadat hij nog maar anderhalve maand werkzaam was als bestuursvoorzitter. “Wat betekent deze nieuwe periode van onzekerheid voor de 6 miljoen polishouders?”, vraagt Nijboer aan minister Dijsselbloem.

De PvdA’er wil graag ook weten wat het vertrek van Van Olphen gaat betekenen voor de bestuurscultuur bij Vivat. “Hoe wordt gewaarborgd dat binnen Vivat, conform het Rijnlandse model, rekening wordt gehouden met de belangen van alle belanghebbenden, zoals de werknemers, polishouders en de maatschappij?”, schrijft Nijboer.

Het plotselinge vertrek van de bestuursvoorzitter heeft geleid tot veel speculaties over de verstandhouding tussen het Chinese moederbedrijf en Vivat. Nijboer wil weten in hoeverre de aanstelling van Van Olphen van belang was voor de goedkeuring van DNB voor de overname. Daarnaast is ook nog niet duidelijk of drie nieuwe Chinese bestuurders de toetsingsprocedure van DNB hebben afgerond. Het Kamerlid wil graag weten of dit klopt. “Zo ja, waarom is de toetsingsprocedure nog niet afgerond? Wanneer is de toetsingsprocedure naar verwachting wel afgerond?”, aldus Nijboer.

Reageer op dit artikel