nieuws

Nationale Borg in andere handen

Branche

Nationale Borg in andere handen

Verzekeraar Nationale Borg-Maatschappij komt in handen van een nieuwe eigenaar. Het bedrijf gaat voor € 154 mln over van de aandeelhouders HAL en Egeria (ieder 46,7% van de aandelen) naar het Amerikaanse AmTrust Financial Services. CEO Jos Kroon is blij met de voorgenomen overname.

“Voor onze klanten verandert er niets”, aldus Kroon. “Wij zijn wel blij dat we wij nu een kapitaalkrachtige partij achter ons hebben staan. Wij blijven actief op de Nederlandse en Belgische markt.” Wanneer de overname definitief zijn beslag zal krijgen, is onder meer afhankelijk van de eigen ondernemingsraad en goedkeuring van toezichthouder DNB.

Borgtochten
Nationale Borg is een gespecialiseerde verzekeraar op het gebied van borgtochten en kredietverzekeringen. “In de traditionele borgtochten hebben wij een marktaandeel van zo’n 15%”, aldus Kroon. De onderneming richt zich vooral op de bouwsector, maar ook op machinebouw en scheepsbouw. Als grote concurrenten op de Nederlandse markt ziet Kroon vooral de banken. Kijkend naar verzekeraars dan is vooral Euler Hermes (Allianz) een concurrent.

Forse winst
In 2014 maakte Nationale Borg-Maatschappij een winst van € 16,3 mln. Dat was 84% hoger dan in 2013. Het marktaandeel van dochter Nationale Borg nam toe. De toegenomen winst was vooral te danken aan het garantie- en herverzekeringsbedrijf. “Herverzekeren beslaat tweederde van onze omzet” aldus Kroon.

Reageer op dit artikel