nieuws

De 8 kwaliteiten van vakmanschap

Branche

De 8 kwaliteiten van vakmanschap

De online tool Vakspiegel geeft adviseurs inzicht in hun persoonlijke vakmanschap of dat van hun onderneming. Dit vakmanschap wordt gemeten aan de hand van 8 kernkwaliteiten, die uit recent onderzoek door wetenschappers naar voren zijn gekomen. Welke kernkwaliteiten heeft de vakman nodig?

2274-avero-vakspiegel-webartikel-40x221

  1. Specifieke, diepgaande kennis. 
Een vakman heeft niet alleen verstand van verzekeringsproducten en verzekeringsoplossingen, maar ook gedegen kennis over de verzekeringsmarkt en relevante wetgeving.
  2. Inzicht in de situatie van de klant. 
Inzicht in de situatie van de klant, de relevante (bedrijfs)risico’s en persoonlijke behoeften in het bijzonder, is een onontbeerlijke kwaliteit voor het geven van een goed financieel advies.
  3. Vermogen om de puzzel te leggen. 
Een vakman combineert kennis van verzekeringsproducten met inzicht in de risico’s en behoeften van de klant om telkens tot een unieke oplossing te komen.
  4. Organisatorische vaardigheden. 
Zowel in de voorbereiding van een goed advies als in de juiste afhandeling van een polis of claim, is de vaardigheid om administratieve processen soepel en betrouwbaar te organiseren essentieel.
  5. Interpersoonlijke vaardigheden. 
Een advies krijgt pas waarde voor een klant als deze het gevoel heeft begrepen te worden en het advies op zo’n manier wordt overgedragen dat de klant het zelf ook begrijpt.
  6. Ambiance van vertrouwen. 
Het advies kan nog zo goed zijn, als de klant het vertrouwen mist, zal deze er waarschijnlijk niet veel waarde aan hechten. De uitstraling online en in de fysieke wereld doet er toe.
  7. Persoonlijke ontwikkeling. 
Een vakman neemt het initiatief om zichzelf voortdurend te verbeteren. Sparren met collega’s en nadenken over het eigen handelen zijn onderdeel van de dagelijkse praktijk.
  8. Professionele houding. 
Een echte vakman heeft passie voor het vak. Vanuit een intrinsieke motivatie streeft hij naar kwaliteit, creatieve oplossingen en integriteit bovenal.

Benieuwd hoe uw eigen vakmanschap eruit ziet? Doe het zelfassessment op www.vakspiegel.nl.

Reageer op dit artikel