nieuws

ASR boekt winst en schroeft solvabiliteit op

Branche

ASR heeft in het eerste halfjaar een netto resultaat weten te boeken van € 397 mln. Naast een ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbelde winst wist ASR ook de solvabiliteit onder zowel Solvency I als II op te schroeven naar respectievelijk 297% en 185%.

“Deze resultaten laten zien dat ASR klaar is voor een zelfstandige private toekomst”, concludeert de verzekeraar zelf. Het is nog altijd wat er gaat gebeuren met de verzekeraar in staatshanden: een overname of een beursgang. De stijgende winst haalde ASR binnen dankzij een beter operationeel resultaat en hogere beleggingsopbrengsten. Daar tegenover stonden ook hogere lasten, maar die werden vooral veroorzaakt door de overnames van onder meer de Van Kampen Groep en pensioenverzekeraar De Eendragt.

Solvabiliteit
De solvabiliteit, een heikel punt bij branchegenoten Delta Lloyd en Aegon, is bij ASR goed op orde. De Solvency I ratio steeg naar 297% en ASR berekent op basis van het standaard model een Solvency II ratio van 185%. Een jaar geleden was dit nog 10 procentpunt minder. “In de eerste helft van 2015 heeft ASR haar solide fundament voor de toekomst verder verstevigd. Steeds meer kiezen consumenten en bedrijven via adviseurs voor onze diensten en producten. Dit uit zich ook in onze goede halfjaarresultaten”, toont bestuursvoorzitter Jos Baeten zich tevreden.

Schade
In het segment Schade nam de omzet van ASR wel licht af van € 1.415 mln naar € 1.375 mln. Die daling kwam vooral vanuit AOV en Ziektekosten. De combined ratio verbeterde zich wel naar 92,5% (was 93,7%). Op het gebied van Leven groeide de verzekeraar wel flink, van € 916 mln naar € 1.171 mln. Dat had met name te maken met een grote pensioen buy-ouy van € 370 mln.

Toekomst
ASR hint in het persbericht al op een zelfstandige private toekomst en daarover zal in de loop van het jaar meer duidelijkheid komen, zegt Baeten: “Onze aandeelhouder NLFI brengt hierover advies uit aan de minister van Financiën. Het privatiseringsproces zal beginnen nadat de minister hierover heeft besloten en de Kamer heeft geïnformeerd. De resultaten van vandaag laten zien dat ASR in ieder geval klaar is voor een zelfstandige toekomst.”

Reageer op dit artikel