nieuws

Meningen over nieuwe raad van toezicht AFM verdeeld

Branche

Meningen over nieuwe raad van toezicht AFM verdeeld

De meningen over de nieuwe raad van toezicht van de AFM zijn verdeeld, blijkt uit een rondgang van amweb. Vooral over de benoeming van Annemarie van Gaal wordt verschillend gedacht: Erica Verdegaal vindt de ondernemer een geschikt lid, hoogleraar Jaap Koelewijn vindt haar benoeming een zwaktebod.

Koelewijn is duidelijk niet te spreken over de benoeming van Annemarie van Gaal. Een ‘one trick pony’ noemt de hoogleraar haar. “Mijn grote bezwaar tegen haar: ze teert op één succes. Als ik haar columns in het FD lees ik denk ik: goh, daar komt weer een leuk ideetje langs. Ze bekommert zich om consumenten, maar is niet iemand met de kennis van belangrijke zaken over financieel consumentengedrag. Ik vind het een zwaktebod van de AFM.”

Sloop de Crisis
Columniste en publiciste Erica Verdegaal is het niet met Koelewijn eens. “Ik vind Annemarie van Gaal heel aansprekend. Of ze mij ook gebeld hebben voor die positie? Haha! Nee, maar ik ben ook een heel ander type dan Annemarie. Ik ben echt een journalist, zij is geschikter om in zo’n raad te zitten.” Volgens Verdegaal kan Van Gaal de groep consumenten goed vertegenwoordigen. “Ik vind alles wat zij zegt over schulden en hoe je dat moet oplossen heel erg goed. Ik heb maar één kritiekpuntje op haar en dat is de website Sloop de Crisis, daar is zij bij betrokken en dat vind ik een slechte vergelijkingssite.” Over Rosenmöller zegt Verdegaal: “Als oud-politicus zal hij veel meer van de grote lijnen zijn. Ik denk dat de inbreng van Van Gaal veel concreter is.”

Geloofwaardig
De aanstelling van Paul Rosenmöller is volgens hoogleraar Jaap Koelewijn op een kleine kanttekening na een goede zet. “Ik vind hem een goede bestuurder, ondanks zijn linkse signatuur probeert hij niet tegen de gevestigde orde te schoppen. Maar hij is even goed onderdeel van het systeem, het is een politieke benoeming. Maar ik vind Rosenmöller wel geloofwaardig.” Het gebrek aan kennis van de financiële sector van de oud-politicus wordt gecompenseerd door Rob Becker en Bart Koolstra. De cv’s van beide mannen zien er volgens Koelewijn goed uit. Over Becker zegt hij: “Een prototypische McKinsey-man, je kunt hem vergelijken met Theodor Kockelkoren. Op grond van zijn kennis en slagkracht kan hij wel wat.” Koolstra brengt de nodige accountancykennis in. “Ik denk dat deze man binnen het profiel past”, zegt Koelewijn.

Een gemiste kans is volgens Koelewijn dat er niemand met een wetenschappelijke achtergrond is aangesteld op Van Gaals plek. “Ze hadden andere mensen kunnen kiezen. Theo Nijman van de Tilburg University bijvoorbeeld. Of Lans Bovenberg (ook Tilburg University, red.). Overall denk ik dat Rosenmöller bewezen heeft een kritisch bestuurder te zijn, Becker en Koolstra hebben hun sporen verdiend in de branche. Maar Van Gaal vind ik een stoplap.”

Brancheorganisaties
Adfiz en het Verbond van Verzekeraars zijn minder uitgesproken over de benoemingen. Adfiz-directeur Enno Wiertsema zegt: “Het is fijn als de AFM in zijn eigen governance weer in rustiger vaarwater komt. Er moesten nieuwe mensen voor de raad van toezicht komen daarbij kwam ook nog het vertrek van twee belangrijke personen: Theodor Kockelkoren en Michiel Denkers. Het is nooit goed voor een organisatie als er zoveel tegelijkertijd verandert in de governance.” Het Verbond laat in een reactie zijn tevredenheid over de nieuwe leden van de raad blijken: “Het is goed dat de raad van toezicht weer op sterkte is. De nieuwe leden van de raad zijn capabele en onafhankelijk denkende mensen. De raad is in deze samenstelling en onder het voorzitterschap van Paul Rosenmoller volgens ons goed in staat de komende jaren zijn controlerende taak te vervullen.”

Reageer op dit artikel