nieuws

Lage rente grootste risico voor Nederlandse verzekeraars

Branche

Lage rente grootste risico voor Nederlandse verzekeraars

Lage rente, reputatieschade en gegarandeerde producten zijn de drie grootste risico’s voor Nederlandse verzekeraars. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse, wereldwijde onderzoek ‘Insurance Banana Skins’ van PwC.

De lage rente wordt gezien als het grootste risico, met de verwachting dat dit op korte termijn niet zal veranderen. De conclusie staat niet op zich, het CPB en de Commissie Verzekeraars trokken eerder al soortgelijke conclusies. Het reputatierisico is in Nederland opvallend veel groter dan in andere landen, wat voornamelijk wordt toegeschreven aan de woekerpolisaffaire. Ook gegarandeerde producten komen in Nederland vaker voor en worden gepercipieerd als een risico vanwege de lage rente.

Het onderzoek werd gehouden onder 806 respondenten in 54 landen, waaronder 42 Nederlandse vertegenwoordigers van de verzekeringssector. Wereldwijd werd er heel anders tegen risico’s voor de branche aan gekeken. Regelgeving (regulation) en macro-economische risico’s worden gezien als de grootste bedreigingen, de lage rente komt op de derde plek. Nieuwe regelgeving wordt vooral gevreesd vanwege de toenemende kosten en compliancerisico’s die ermee gepaard gaan.

Reageer op dit artikel