nieuws

‘Annemarie van Gaal past perfect bij woekerpolisbeleid AFM’

Branche

‘Annemarie van Gaal past perfect bij woekerpolisbeleid AFM’

Annemarie van Gaal, vers benoemd tot lid van de raad van toezicht van de AFM, stopt weliswaar met haar wekelijkse column in het FD en met andere werkzaamheden die niet rijmen met die van een toezichthouder, maar de brief die zij namens verzekeraar ASR aan woekerpolishouders stuurde is nog niet vergeten blijkt uit een ingezonden brief vandaag in het FD.

Advocaat Johan Bil uit Oosterhout schrijft daarin dat Annemarie van Gaal perfect bij het beleid van de AFM past. “De AFM eist van verzekeraars en banken niet dat ze hun rotzooi aan woekerpolissen opruimen en schade vergoeden. Dat kost miljarden en vergt een nieuwe ronde van staatssteun aan de systeemverzekeraars en dito banken. De AFM vindt het voldoende dat verzekeraars en banken met de slachtoffers blijven communiceren. Annemarie van Gaal past perfect bij dit beleid. In november 2014 ben ik – en met mij ongetwijfeld duizenden andere bezitters van woekerpolissen van ASR – verblijd met een brief van Annemarie van Gaal.”

Campagne
De advocaat doelt op de brief die Van Gaal eind 2014 aan woekerpolishouders schreef. Die brief was onderdeel van een brede campagne van ASR waarin klanten op verschillende manieren werden geactiveerd. Van Gaal schreef in die brief bijvoorbeeld: “Het kan zijn dat u tevreden bent met uw polis en er niet meer aan wilt denken. Ook in dat geval is het voor ons heel belangrijk dat u het even laat weten via bijgevoegde antwoordkaart. Ik wil voor u het allerbeste. Daar zet ik me voor in.”

Even geduld
Advocaat Bil schrijft in zijn ingezonden brief: “Een strategische zet in het kader van schadebeperking voor ASR? Het FD noemt Annemarie van Gaal een ‘bekende Nederlander’ en ‘erkend beschermer van consumentenbelangen’. Annemarie, bedankt. Voor de columns. Voor de brief. Nog even geduld en AFM zal het dossier woekerpolissen ‘recht voor zijn raap’ hebben opgelost.”

Laatste column
Van Gaal schreef overigens op 13 juli jl. haar laatste column in het FD. Zij zegt daarin: “Ik ga zeker de invloed missen die ik had met mijn columns. Het is kicken als minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer naar aanleiding van mijn column moet verzekeren dat de AFM écht niet aan afvinkfetisjisme lijdt, als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert op mijn berekeningen en Kamerleden mijn columns retweeten.”

Toch stopt ze omdat het haar als lid van de raad van toezicht van de AFM beter lijkt om ‘niet meer iedere dinsdagmorgen massaal wenkbrauwen te laten fronsen’. Ze wilde in haar columns nog weleens uithalen. In haar column over de AFM-personeelskortingen op hypotheken van werknemers sprak zij voorzitter Merel van Vroonhoven rechtstreeks aan. Zij schreef toen: “Goed gedrag stimuleer je door een compensatie te geven van een percentage van de afgeloste restschuld en niet van het uitstaande hypotheekbedrag. Van Vroonhoven, werk aan de winkel!”

Reageer op dit artikel