nieuws

AFM-boete Asconed voor verzwijgen strafrechtelijk verleden

Branche

AFM-boete Asconed voor verzwijgen strafrechtelijk verleden

De AFM heeft een boete van € 5.000 opgelegd aan assurantiemakelaar AscoNed Holding. De boete is gegeven omdat een van de beleidsbepalers niet bij de toezichthouder heeft gemeld diverse keren veroordeeld te zijn voor strafbare feiten.

Bij het aanvragen van een AFM-vergunning in 2006 schreef de beleidsbepaler nooit als verdachte betrokken te zijn geweest bij een strafbaar feit. Maar nader onderzoek van de AFM leverde op dat de man diverse malen een veroordeling aan zijn broek heeft gekregen, waaronder een voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd. Gevraagd om een reactie zei de beleidsbepaler tegen de AFM dat hij dacht dat hij was vrijgesproken, maar bij nader inzien erachter kwam dat hij toch voorwaardelijk veroordeeld was.

De vergunning werd desalniettemin verleend, maar naar aanleiding van signalen over Asconed liet de AFM de beleidsbepaler in 2013 hertoetsen. Daaruit kwam naar voren dat de man in de tussentijd nog enkele veroordelingen van de politierechter te verwerken had gekregen. Door die veroordelingen ook niet te melden overtrad de man de regels van de AFM. Daarop ging de toezichthouder over tot het uitdelen van een boete. De standaardboete voor het vergrijp is € 1.000, eventueel aan te passen op de draagkracht. Omdat Asconed geen informatie gaf over de draagkracht, heeft de AFM besloten het bedrag te vermenigvuldigen met de hoogste factor (5), waardoor de boete op € 5.000 uitkomt. Asconed is inmiddels opgeheven.

Reageer op dit artikel