nieuws

Jan Aikens overleden

Branche

Jan Aikens overleden

De oud-hoofdredacteur van het Verzekeringsblad en oprichter van Findinet, Jan Aikens, is vanochtend overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

Jan Aikens (71) was van 2002 tot 2009 hoofdredacteur van het Verzekeringsblad in Deventer. Daarnaast was hij vanaf 2005 ook hoofdredacteur van Pensioen Advies. In 2010 begon hij met zijn eigen Findinet, een webplatform met nieuws en artikelen voor de verzekeringswereld.

Interview
In een interview in het Verzekeringsblad met Monique de Vos in de rubriek De Wandeling zei Aikens in 2009: “De ontwikkelingen van de laatste tien jaar, zelfs van de laatste twee jaar, lijken veel talrijker en impactvoller dan de ontwikkelingen van alle jaren ervoor. Wet- en regelgeving, de opkomst van internet, het ‘consumentisme’, veranderingen in de fiscaliteit en in de verhouding tussen aanbieders en intermediairs hebben de verzekeringswereld danig door elkaar geschud. Toen de bomen tot in de hemel reikten, leken verzekeraars minder bezig te zijn met verzekeren dan met het beheren van geldstromen”.

En vervolgt hij: “De branche moet nu zorgen dat hij weer de reputatie krijgt die hij verdient. Dat werkt niet door alleen met termen als ‘transparantie, de klant centraal, en toegevoegde waarde’ te schermen. Door het herhaaldelijk gebruik lijken dit helaas lege termen geworden. Toch moet daar nu nieuwe lading aan worden gegeven. En het kan eerlijk gezegd geen kwaad als wat explicieter wordt gezegd dat er inderdaad door allerlei verklaarbare oorzaken, zaken fout zijn gegaan.”

Assurantie-adviseur
Op de vraag wat hij zou zeggen als zijn jongste zoon hem vertelt dat hij assurantie-adviseur wil worden, antwoordde Aikens: “Leuk!” en dan gespeeld plechtig: “Het vak van assurantieadviseur is een eerbaar vak! Maar dan moet hij wel een assurantieadviseur worden die echt zijn klant centraal stelt. Ik ben ervan overtuigd dat daar markt voor blijft! Het is een mooi en maatschappelijk relevant beroep.”

Drukkerij
Aikens studeerde enige jaren rechten en startte zijn loopbaan in de verzekeringsbranche bij het toenmalige SRK Rechtsbijstand. Op zijn dertigste besloot hij zijn eigen drukkerij op te zetten, waar hij het Verzekeringsblad tot zijn grootste opdrachtgever mocht rekenen. Geleidelijk verschoven de activiteiten van Aikens meer naar de inhoud en trad hij in dienst bij Het Verzekeringsblad, waar hij als hoofdredacteur tot zijn pensionering werkzaam was.

Hij bleef tot het eind een scherpe en betrokken verslaglegger van de verzekeringsbranche.

Op de site van Findinet laat Hans van Ommen vanavond weten dat hij de zakelijke kant van de site voor zijn rekening zal nemen.

Reageer op dit artikel