nieuws

CDFD heeft na wegsturen eX:plain regie examenbank in eigen hand

Branche

CDFD heeft na wegsturen eX:plain regie examenbank in eigen hand

Het CDFD maakt niet langer gebruik van de diensten van eX:plain en de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. Deze instanties waren aangewezen om zich in opdracht van het ministerie van Financiën te ontfermen over de ontwikkeling en het onderhoud van de centrale examenbank.

Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Docenten Assurantie & Bankleer, donderdag in Woerden, spraken enkele docenten hun zorgen uit over de Wft-examens én over het verdwijnen van eX:plain en de Associatie uit de keten. Deze kennisorganisaties waren via een aanbestedingsprocedure van het Ministerie van Financiën aangewezen om zich te ontfermen over de ontwikkeling en het onderhoud van de centrale examenbank. Maar het CDFD maakt geen gebruik meer van ze, zo bleek uit informatie van de docenten binnen de sector Bank-en Verzekeringswezen van MBO en HBO. Een van hen zei: “Ik maak me er enorme zorgen over dat het CDFD het nu helemaal alleen doet. Voorheen keek eX:plain mee, dat is nu niet meer zo.”

Geen CDFD-medewerkers
Een woordvoerder van het CDFD reageert op verzoek van am: op de zorgen van de docenten. Hij zegt: “Het klopt dat we het contract met eX:plain en de Associatie hebben beëindigd. Dat is gebeurd omdat zij de afspraken uit het aanbestedingscontract niet nakwamen. Vragen werden niet tijdig aangeleverd, er zat veel ruis op de lijn, etcetera.”

Daarmee is echter niet gezegd dat het CDFD de vragen nu zelf maakt, zegt de woordvoerder. “Een groot aantal mensen dat door eX:plain werd ingeschakeld om de vragen te maken, maakt die vragen nog steeds, maar dan onder regie van het CDFD. Het zijn beslist geen CDFD-medewerkers die de vragen maken, het zijn echt mensen uit de praktijk die dat doen. Ze zijn werkzaam in de financiële sector of zijn docent op dat terrein. Die vragen worden bij ons aangeleverd. CDFD-medewerkers voeren vervolgens een toetstechnische controle uit en laten de vragen inhoudelijk controleren door weer een andere groep praktijkmensen.”

Beter in de hand
Het CDFD vond het niet nodig om over deze wijziging te communiceren. “Er is niet veel veranderd, de item-auteurs worden nu door het CDFD in plaats van door eX:plain ingeschakeld, dat is eigenlijk alles. We hebben de productie, de controle en de toetstechniek nu juist beter in de hand.” Het was volgens de woordvoerder niet mogelijk om de opdracht aan een andere partij te geven. “Er waren in die aanbesteding geen andere partijen die op kwaliteit en prijs door de hoepel zijn gesprongen.”

Reageer op dit artikel