nieuws

AFM wil weten hoe te reageren bij melding misstand

Branche

AFM wil weten hoe te reageren bij melding misstand

De AFM vraagt medewerkers in de financiële branche om mee te denken over de terugkoppeling die de toezichthouder moet geven als een misstand wordt gemeld. De AFM krijgt vaak te horen dat het geen terugkoppeling geeft bij een melding.

Dat motiveert de branche niet om misstanden te melden bij de toezichthouder, onderkent de AFM zelf ook. Het is een dilemma waar de toezichthouder zelf ook mee worstelt. Daarom vraagt de autoriteit nu aan de branche wat zij wil horen nadat ze een melding heeft gedaan. In een enquête van 5 minuten kan iedereen zijn mening geven.

Media
De AFM legt in de oproep ook uit waarom er niet altijd een reactie wordt gegeven op een melding: “Sommige misstanden die u meldt, zijn zo ernstig dat wij het liefst meteen media-aandacht zouden willen. Hoe eerder wij immers kunnen waarschuwen, des te meer ellende we kunnen voorkomen. De praktijk is helaas een stuk weerbarstiger. Net als u, heeft de AFM te maken met wet- en regelgeving waar zij zich aan moet houden. Een voorbeeld hiervan is de geheimhoudingsplicht. Wij mogen van alles aan iedereen vragen, maar we mogen veel minder met iedereen delen. Dat is lastig. Zeker als het gaat om de misstanden die u bij ons meldt.”

Toch wil de AFM met de melder graag meer delen. “Wij realiseren ons goed dat alleen het versturen van een standaardreactie niet motiverend is om nog een keer een misstand te melden.” Met de uitkomsten van de enquête wil de toezichthouder achterhalen welke behoefte aan terugkoppeling er leeft bij de melders.

Reageer op dit artikel