nieuws

Voormalig Achmea-directeur was wél topman en krijgt kleinere gouden handdruk

Branche

Voormalig Achmea-directeur was wél topman en krijgt kleinere gouden handdruk

Een in 2013 vertrokken financieel directeur van de divisie Zorg & Gezondheid bij verzekeraar Achmea is volgens de kantonrechter wel een topfunctionaris en grijpt daardoor naast een hogere ontslagvergoeding. De kantonrechter besloot dat de man wel onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) viel, waardoor zijn gouden handdruk een stuk lager uitviel.

De man was van 20 mei 2011 tot en met 30 juni 2013 Directeur Finance van de Divisie Zorg & Gezondheid. Vervolgens vervulde hij enkele tijdelijke klussen in afwachting van een nieuwe, passende functie. Die kwam er niet, waarna er eind vorig jaar een vertrekregeling kwam. Alleen over het bedrag dat de ex-directeur mee moest krijgen werden de partijen het niet eens. Volgens Achmea viel de man onder de WNT, waardoor een afkoopsom maximaal € 75.000 zou zijn. Maar de advocaat van de man beweerde dat hij een ‘gewezen topfunctionaris’ is en dat daarom de WNT voor hem niet geldt. Volgens de advocaat heeft de man recht op een vergoeding van € 370.481.

Achmea voerde als weerwoord aan dat het salaris en de arbeidsvoorwaarden van de ex-medewerker tijdens zijn tijdelijke klussen gelijk zijn gebleven aan de de tijd dat hij Directeur Finance was. Om die reden, en omdat de intentie er was om een nieuwe functie voor de man te vinden is hij volgens de kantonrechter geen ‘gewezen topfunctionaris’. De WNT is daarom op de man van toepassing en dus besluit de kantonrechter dat de ontslagvergoeding op het maximale bedrag van € 75.000 moet worden vastgesteld.

Reageer op dit artikel