nieuws

Tarieven doorlopend toezicht bekend en fors hoger

Branche

Tarieven doorlopend toezicht bekend en fors hoger

De nieuwe tarieven voor het toezicht van de AFM zijn vastgesteld. Zoals eerder aangekondigd zijn voor alle adviseurs en bemiddelaars de tarieven gestegen ten opzichte van vorig jaar. Kleine kantoren betalen € 142 meer per fte. Het vaste bedrag per onderneming stijgt met € 170.

Het ministerie van Financiën betaalt met ingang van 2015 niet meer mee aan de kosten van het toezicht. De overheidsbijdrage van € 20,2 miljoen valt daarmee weg. Bovendien valt de begroting voor het toezicht dit jaar € 2,9 miljoen hoger uit, onder meer als gevolg van investeringen in de verdere professionalisering van het toezicht. Maar er is ook een voordeeltje: uit 2014 is er een met de markt te verrekenen overschot van de AFM van € 4,6 miljoen. Dit bedrag wordt verrekend via de tarieven 2015.

Tarieven 2015
De jaarlijkse bijdrage voor doorlopend toezicht bestaat uit een vast tarief per onderneming en tarieven per fte. Deze tarieven zijn als volgt. Voor de eerste twintig fte’s van een bedrijf moet de ondernemer € 337 per persoon ophoesten, die bedragen per fte dalen naarmate de omvang van het bedrijf toeneemt.

Tarieven toezicht AFM

 

 

 

 

Het tarief voor het vaste bedrag is minder verhoogd dan het variabele tarief per fte. De AFM zegt daarover: “Hierdoor stijgt de bijdrage aan de toezichtkosten voor kleine ondernemingen minder dan voor de grote ondernemingen. Dit komt omdat de Tweede Kamer aan de minister van Financiën heeft verzocht om de kleinere ondernemingen te ontzien bij de stijging van de bijdrage aan de toezichtkosten als gevolg van het wegvallen van de overheidsbijdrage.”

Gespreid betalen
Adviseurs en bemiddelaars die een factuur ontvangen van € 3.000 of lager kunnen deze zonder aanvullende voorwaarden in vier termijnen betalen. Vanaf juni tot en met september worden de facturen aan adviseurs en bemiddelaars verstuurd.

Reageer op dit artikel