nieuws

‘Organisaties vrezen reputatieschade bij privacyschending’

Branche

‘Organisaties vrezen reputatieschade bij privacyschending’

Organisaties doen steeds vaker via de rechter een poging om publicaties van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onder de pet te houden, zo meldt dagblad Trouw. Ze zijn bang voor reputatieschade als bekend wordt dat ze de privacy van klanten hebben geschonden. 

CBP-Voorzitter Jacob Kohnstamm, die vorige week het jaarverslag van het college aan de Tweede Kamer overhandigde, pleit daarom voor een in de wet opgenomen publicatieplicht voor de privacywaakhond. “Op dit moment alleen al lopen er vier zaken bij de rechtbank. Het zorgt voor een grote druk op onze juridische afdeling. Een verplichting tot publiceren zou een steun in de rug kunnen zijn.”

Transparantie zorgt volgens hem  ook voor bewustwording bij burgers dat er nu al veel data over hen wordt verzameld. Het aantal meldingen van mogelijke overtredingen van de privacywet steeg vorig jaar met 9 % naar bijna 7.500.

De angst van bedrijven voor reputatieschade na onderzoek van het CBP, is volgens Kohnstamm te verklaren door de grotere relevantie van privacy in het publieke debat. “Privacy ligt gevoeliger voor organisaties. Daardoor zijn wij ook een gezaghebbender orgaan geworden.” Niet tot tevredenheid van iedereen. Zo is Facebook naar de rechter gestapt omdat het CBP het social media-bedrijf op de korrel heeft. “Daarom is het belangrijk dat de nieuwe Europese privacyverordening er snel komt. Dan geldt één wet voor heel Europa en kunnen de privacywaakhonden veel beter een vuist maken tegen de grootmachten uit Amerika.”

Om de privacyverordening niet helemaal te hoeven afwachten, organiseert het CBP later dit jaar een internationale privacyconferentie, waarbij onder meer gesproken wordt over het verschil in benadering van privacy in de Verenigde Staten en in Europa.

Lees hier het complete verhaal

Reageer op dit artikel